Midye Nasıl Temizlenir?

Midye Nasıl Temizlenir?

Midye sulak alanlarda zemine yakın yaşayan yassı solungaçlılar grubunda yer alan canlılardandır. Midyeler kendi içlerinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Günlük hayatlarda bu birkaç çeşit gibi düşünülse de binlerce midye çeşidi bulunmaktadır. Deniz midyeleri, akarsu midyeleri ve tatlı su midyeleri yaygın olarak bilinen midye türlerindendir. Midye tava, midye dolma gibi yemekler şeklinde tüketilen midyeler ise deniz midyeleridir. Deniz midyeleri genellikle kaya diplerinde, rıhtım direklerinde, koyların gizli yerlerinde gibi alanlarda yaşamlarını sürdürürler.

Balıkçılıkla uğraşan insanlar bu gibi yerlerden midyeleri toplayabileceği gibi balık pazarlarından da temin edilebilir. Midyeler denizlerde yosun aralarında yaşamayı tercih eden canlılardan oldukları için kabuklarının üzerinde kum taneleri, yosun parçaları gibi denize ait pislikler bulunabilir. Midyeleri temizlemek için ise su, tel süzgeç ve kağıt havlu yeterli olacaktır.

Midye Temizleme Yöntemleri

1-)Ayrıştırma

Bu adımda midyelerinizin içinde ve üzerinde bulunan kaba kirlerden kurtulmuş olacaksınız. Bunun için öncelikle midyelerinizi kontrol etmelisiniz. Midyelerin ayrı ayrı iki kabuğu bulunmaktadır. Biri alt kabuk diğeri ise kabuktur. Bu kabuklar birbirlerini tamamlayıp iyice kapanmaları için aynı şekildedir. Ancak farklı nedenlerden dolayı açılmalar meydana gelebilir.

Küçük açılmaları dikkatli bir şekilde vurarak kapatabilirsiniz. Fakat kapatması zor açıklıkları bulunan midyeleri atmanız gerekir. Midyeleri ayırdıktan sonra midyelerinizin miktarı ile orantılı bir kaba ılık su doldurun. Ardından ayıkladığınız tüm midyeleri bu suyun içine atın ve 20 dakika kadar bekleyin. Bu işlem sayesinde midyeler işlerinde bulunan kum tanelerini ve kabuklarındaki yosun parçacıklarının kabasından arınmış olacaktır.

2-)Bıyık Temizliği

Midyenin kabukları arasında yumuşak dokulu şerit şeklinde bir yapı bulunur. Bu yapıya midye bıyığı denir. Midyeler içlerinde bulunan kum tanelerini attıktan sonra bıyıkları temizlenmelidir. Kahverengimsi iplikler şeklinde olan bu bıyıkları dikkatle temizlemesiniz. Bıyıkları midyelerden olabildiğince arındırmaya çalışın.

Bu işlemi bir ucundan tutup aşağı çekerek yapın. Bu şekilde bütün olarak kopmadan baştan sona tüm bıyığı çıkarmış olursunuz. Bıyık kısımlarının kalmaması önemli aşamalardan biridir. Bu aşamayı tamamladıktan sonra midyeleri tel süzgece dökün. Ardından bir başka kabın içine temiz ve ılık su doldurarak midyeleri bu kabın içine koyun.

3-)Fırçalama

Midye temizliğinin son adımı fırçalama işlemidir. Bunun için temiz ve ılık suyun içine aldığınız midyeleri teker teker alarak akan suyun altında fırçalamanız gerekmektedir. Bunun için patates fırçası gibi bir fırça alın. Daha sonra musluğun altında midyeleri fazla bastırmadan dikkatlice fırçalayın. Bu şekilde midyelerin üzerinde bulunan tüm artıklar temizlenmiş olacaktır. Ancak fazla bastırmanız durumunda midyenin kabukları ayrılacağı için narin hareketler ile fırçalanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ