Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Geçmişten günümüze hala daha kullanılmakta olan mum, parafinden yapılmış bir maddedir. Isı ile birlikte mum sıvılaşmaya başlar. Her ne kadar mumluk ve şamdan kullanılsa da, mum akışkan olduğundan mum lekesi oluşumunu önlemek zordur.

Mum lekesi temizleme yöntemleri, mumun damladığı yüzeyin tipine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kumaştan, halıdan, camdan mum lekesi temizleme yöntemleri farklıdır.

Bir çok evde dekoratif özelliğinden ötürü tercih edilen mumlar, akışkanlık özellikleri yüzünden evlerde lekelenmeye neden olabilmektedir. Mum lekesi temizleme yöntemlerini sizler için detaylı araştırdık, derledik.

Kıyafetten Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

1)Öncelikle Lekenin Olduğu Alana Buz Uygulayın

Mum lekesinin olduğu giysinize, buz torbası koyun ve mum lekesinin iyice sertleşmesini sağlayın. Leke iyice katı bir hale geldikten sonra kazıyarak çıkartabilirsiniz.

2)Sertleşen Mum Lekesini Kazıyın

Sertleşmiş mum lekesini, kazımaya başlayın. Kazıma işlemini kumaşa zarar gelmemesi açısından plastik bir nesneyle gerçekleştirin. Banka kartı, kredi kartı veya anahtarlık kullanılabilir.

3)Kağıt ve Ütü Uygulayın

Kağıt ve ütü hazır edin. Mum lekesinin olduğu kumaşın altına kağıdı koyun. ve kumaşın cinsine göre ütüyü belirli dereceye kadar ısıtın. Ardından lekenin üst yüzeyine de kağıt yerleştirin. Mum kağıda doğru geçene kadar ütüleme işlemini uygulayın. Mum lekesi tamamen çıkana kadar ütülemeye devam edin.

Halıdan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Kimi zaman mum, halıya doğru damlayabilmektedir. Halıdaki mum lekesini temizlemek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Mum lekesinin olduğu bölgeye buz torbası koyun. Damlamış mum soğutma yöntemi ile sertleştikten sonra kazıyarak temizleyebilirsiniz.
  • Halıya zarar vermemek adına plastik malzemelerle kazımakta fayda vardır.(banka kartı, kredi kartı vs…)
  • Lekeyi kazıma işleminiz bittikten sonra elektrik süpürgesi ile mum parçalarını temizleyin ve mum lekesinden tamamen kurtulun.

Koltuktan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuğa damlayan mum lekesinden kurtulma yöntemi de aşağı yukarı diğerleriyle aynıdır.

  • Mum lekesinin söz konusu olduğu koltuktaki alana, buz torbası koyun. Bir süre buz torbasını beklettikten sonra mum damlacıklarının sertleştiğini göreceksiniz.
  • Leke iyice katı bir hal aldıktan sonra kazıyın. Koltuğa zarar gelmemesi ve yıpranmaması için plastik nesnelerle kazıma işlemi yapınız.
  • Koltuğa zarar vermemek için kazıma işlemi esnasında dikkatli olmakta fayda vardır. Şayet geçmeyen mum lekesi kalırsa, sarı bez veya sünger yardımıyla koltuğu temizleyebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ