Mürekkep Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Mürekkep Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Her ne kadar oluşan bütün lekeler için çabuk fark edip hızlı müdahale etmek daha etkili sonuçlar verse de bu durum mürekkep lekesi için daha önemli bir noktadır. Kurumuş mürekkep lekesini çıkarmak fazlasıyla zor iştir. Ancak yeni oluşana mürekkep lekesini hemen müdahale ederek kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

1-)Süt ve Limon Tuzu

 

Öncelikle mürekkep lekesi olan kısmı akan suyun altında boyanın fazlasından arınana kadar durulayın. Suyun sıcak olmamasına özen gösterin. Sıcak su mürekkep lekesinin yayılmasına neden olacağı için daha zorlu bir leke haline gelir. Bu şekilde fazla mürekkebi akıttıktan sonra beyaz sabun ile lekeli bölgeyi yıkayın. Ardından lekeli bölgeye süt dökün ve limon tuzu ile ovalayın. Ovalama işlemi etkili bir işlem olmasına karşın dikkatli bir şekilde yapılmadığı takdirde lekenin yayılmasına da neden olabilir. Bu şekilde ovalayarak çıkardığınız mürekkep lekesini son kez durulayın. Son olarak uyguladığınız durulama işlemi lekenin tamamen kaybolmasını sağlayacaktır.

2-)Süt

Sadece süt kullanarak mürekkep lekesinden kurtulabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken mürekkepli bölgeye bir miktar süt dökmek ve bu şekilde bir gece beklemek. Bir gece bekledikten sonra bir diş fırçası yardımı ile lekenin üzerini özenle fırçalayın. Eğer yıkanabilir bir yüzey ise mürekkep lekesi olan yer yıkama talimatlarına uygun koşullarda yıkayarak kurumaya bırakın. Yıkanmaz bir yüzey ise tüm sütün çıktığından emin olana kadar iyice silerek temizleyin.

3-)Mısır Nişastası

İlk olarak mürekkebin fazlasını temiz bir bez ya da kağıt havlu kullanarak alın. Bu işlemi üzerine hafif hafif bastırarak uygularsanız lekenin yayılmasını da engellemiş olursunuz. Lekenin genişliği ile orantılı miktarda mısır nişastası ve sütü karıştırarak bir karışım hazırlayın. Bu karışımı lekenin üzerine dökün ve karışım kuruyana kadar bekleyin. Karışım kuruduğu zaman elektrik süpürgesi yardımı ile lekenin üzerini süpürün. Yıkanabilir bir yüzey ise sabunlu ılık su ile yıkayın. Yıkama şansınız yoksa sabunlu su ile iyice silerek temizleyin.

4-)Çamaşır Deterjanı

1 yemek kaşığı ağartıcı içermeyen çamaşır deterjanı ile 1 bardak suyu karıştırın. Bu karışımı temiz bir bez ya da kağıt havlunun üzerine dökün. Daha sonra lekenin üzerine tampon hareketler yaparak bezi lekeye uygulayın. Leke çıkana kadar tekrar ettiğiniz bu işlem bittikten sonra ılık su ile yıkayın ve kurumaya bırakın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ