Mutfakta Gıdalar Nasıl Saklanır?

Mutfakta Gıdalar Nasıl Saklanır?

Mutfaklar evlerin ve ofislerin en çok kullanılan odalarından biri olarak hayatlarımızda yer alır. Sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için beslene şekli oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle mutfaklar sıklıkla kullanılır. Ancak sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için sadece ev yapımı yemekler yemek yeterli değildir. Aynı zamanda gıdaların saklanma koşulları ve saklanma şekillerine de dikkat etmek gerekir.

Doğru şartlarda saklanan gıdalar ile hazırlanan yemekler oldukça lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Gıdaları saklamak için dikkat edilmesi gereken temel noktalar bulunmaktadır. Öncelikle saklayacak olduğunuz gıdaları türlerine göre ayırmanız gerekir. Taze sebzeler, kuru sebzeler, kuru baklagiller gibi alt başlıklara ayırabilirsiniz. Gıda türlerini ayırdıktan sonra mutfağınızın hava koşullarına dikkat etmeniz gerekir.

Genel olarak gıdalar nemli ortamlarda kolay bozulur. Bu nedenle mutfaklarda havanın kuru ve serin olmasına özen göstermek gerekir. Gıdaların türlerine dikkat ettikten sonra mutfağın hava şartları gözden geçirilerek gıdalar için uygun şartların hazırlanması gerekir. Bu adımlar uygulandıktan sonra gıdaları türlerine göre uygun olacak koşullarda saklamak gerekir.

Mutfakta Gıdalar Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Kuru Baklagiller

Kuru baklagiller mutfaklarda en uzun süre saklanabilen gıdaların başında yer alır. Kuru baklagilleri saklamak için en önemli koşul kuru ve serin bir ortam hazırlamaktır. Kuru baklagiller cam kavanozlarda, silikon saklama kaplarında saklanabileceği gibi pamuklu bez torbalar içerisinde de saklanabilir.

Kuru baklagiller için en ideal yöntem pamuklu bez torbalarda saklama yöntemi olsa da bu yöntemi uygulamak için en önemli nokta torbanın koyulduğu yerin hava alan ancak gölge bir yer olmasıdır. Aksi takdirde kuru baklagiller çok daha kısa sürelerde bozulabilir. Uygun şartların sağlanması durumunda ise yıl boyu rahatlıkla saklayabilirsiniz. Bazı kuru baklagiller 2 yıl boyunca bile saklanabilir.

2-)Taze Sebze ve Meyveler

Taze olarak tüketilecek olan gıdaların saklanma süreleri mutfaklarda yer eden gıdalar arasında saklama süreleri en kısa olan gıda türleridir. Taze meyve ve sebzelerin çok daha kısa süreler içerisinde bozulmasının en temel nedeni ise içlerinde bulundurdukları su oranıdır. Taze meyve ve sebzelerde çok yüksek oranlarda su bulunmaktadır.

Bu durumda taze gıdaların çabuk bozulmasını ciddi derece de etkilemektedir. Bu nedenle taze gıdaların tümü mutlaka buzdolabında uygun saklama kapları içerisinde saklanmalıdır. Tüm gıdalar buzdolabına ağızları kapalı olacak şekilde koyulmalıdır. Aksi takdirde ağzı açık olan gıdaların kokuları birbirlerine geçecektir. Aynı zamanda da gıdaların çok daha kısa sürelerde bozulmalarına neden olacaktır.

NOT: Kuru sebzeler de kuru baklagiller gibi kuru ve gölge bir ortamda rahatlıkla saklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ