Muz Nasıl Saklanır?

Muz Nasıl Saklanır?

Muz besin değerleri açısından oldukça zengin olan önemli bir meyvedir. Sıcak iklimlerde yetişebilen muz özellikle lif açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bunun yanı sıra C vitamini, B6 vitamini, potasyum, magnezyum gibi vitamin ve mineral açısından da oldukça yüksek değerlere sahiptir. Bu nedenle insan vücudu için oldukça sağlıklı olmakta ve düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Düzenli muz tüketimi sağlık açısından oldukça önemlidir. Ancak muz kısa süre içerisinde bozulmaya başlayan hassas meyveler arasında yer almaktadır. Bu nedenle muzun saklanma koşulları çok önemlidir. Kullanım alanı açısından da oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan muz meyvesi aynı zaman da lezzet olarak da çok sevilen bir meyvedir. Ancak her mevsimde besin değerleri yüksek muz bulmak mümkün değildir. Bu nedenle de muzun saklanma koşulları oldukça önemlidir. Muzu saklamak için birçok yöntem bulunmaktadır.

Muz Nasıl Muhafaza Edilir?

 

1-)Buzdolabında Saklama

Buzdolabında muz saklama yöntemini kısa süre içerisinde tüketeceğiniz muzlar için kullanmanız gerekir. Bu yöntem uzun soluklu bir saklama imkanı sunmamaktadır. Buzdolabında muz saklamak için öncelikle muzu alıp eve geldiğinizde hemen naylon poşetten çıkarmanız gerekir. Naylon poşetler muzların terlemesine neden olarak kısa süre içinde bozulmasına neden olur. Muzların sap kısımlarını streç film ile sararak kağıt poşetler içerisine koyun. Bu şekilde paketledikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Aksi takdirde muzlar buzdolabında kararacaktır.

2-)Buzlukta Saklama

Buzlukta muz saklama yöntemi uzun süre boyunca muzları taze olarak tüketebilmenize olanak sağlamaktadır. Bunun için ilk olarak muzların kabuklarını soyun ve ardından istediğiniz boyutlarda ya da şekillerde kesin. İsterseniz bütün olarak da saklamanız mümkündür. Hazırlamış olduğunuz muzları buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde paylaştırın.

Bu işlemin ardından poşetlerin havasını iyice alarak ağızlarını sıkıca bağlayın ve buzluğa yerleştirin. Muzlar biraz donup sertleşene kadar ezilmeyecek şekilde buzluğa yerleştirmeye özen gösterin.

3-)Kurutarak Saklama

Kurutarak saklama yöntemi muzların yıl boyunca atıştırmalık olarak tüketilebilmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun için doğrudan güneş ışığından yararlanabileceğiniz gibi fırından da yararlanabilirsiniz. Fırın kullanacaksanız muzları dilimleyerek fırın tepsisine yerleştirin ve 70 dereceye ayarladığınız fırında 10 saat kadar pişirin. Bu süre içinde ara sıra muzları ters yüz ederek iyice kurumalarını sağlayın.

Güneşte kurutmak için ise ince ince doğradığınız buzları temiz bir bez ya da ızgara üzerine dizerek doğrudan güneş gören bir alana bırakın. Böylece 10-15 gün içerisinde muzlar kuruyacaktır. Ardından saklama kaplarına yerleştirerek buzdolabında saklayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ