Naftalin Kokusu Nasıl Geçer?

Naftalin Kokusu Nasıl Geçer?

Naftalin içermiş olduğu kimyasal maddelerden dolayı çeşitli sebepler ile kullanılmaktadır. Özellikle katı halden direkt olarak gaz haline geçmesi yani süblimleşmesi ve bu esnada etrafa sahip olduğu kimyasal maddelerden dolayı bir gaz yayması birçok haşerenin ortamdan uzaklaştırılması için kullanılmasını sağlamaktadır.

Naftalin yaymış olduğu bu gaz ile haşereleri, çeşitli böcekleri ortamdan uzaklaştırır, kıyafetlerin güvelenmesini önler ancak bir o kadar da insan sağlığı açısından zararlıdır. Öyle ki naftalin içerisinde bulunan paradiklorobenzen insanlar tarafından solunması ciltte, mukozada ve solunum yollarında ciddi tahriş edici ve iritan etkiye sahiptir. Bu gazın kanserojen etkiye sahip olduğu da yapılan araştırmalar ile tespit edilmiştir.

Özellikle naftalin kokusunun çocuklar tarafından solunması ciddi solunum yolları enfeksiyonları ve kronik hastalıklarına sebep olabilir. Aynı zamanda kanserojen etkisinin bulunması çocukların sağlığını çok ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu yüzden naftalin kokusunun ortamdan derhal uzaklaştırılması gerekmektedir.

Tüm bu sağlık açısından risk oluşturan durumlar göz önünde bulundurulduğunda naftalin kokusunun ortamdan uzaklaştırılması da ekstra bir önem arz etmektedir. Bu durum için uygulayabileceğiniz pratik yöntemler aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

1-)İyi Havalandırma

Naftalin kokusunun ortamdan ve kıyafetlerden gitmesini sağlamak için yapabileceğiniz en iyi yöntem kıyafetlerin ve ortamın iyi bir şekilde havalandırılmasının yapılmasıdır. Bu işlem naftalin kokusunun konsantrasyonuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak en basit ve pratik yöntemlerden bir tanesi havalandırmadır.

2-)Yıkanması

Güvelerden korunmak amacı ile naftalin ile saklanan kıyafetlere sinen naftalin kokusunu çıkarmak için yapacağınız en etkili ve güvenli yöntem kıyafetlerin yıkanmasıdır. Bu işlem derinlemesine kıyafetlere sinmiş olan naftalinin kolay bir şekilde ortamdan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Tüm bu işlemin ardından kıyafetlerinizi açık havada kurutmayı ve havalandırmayı kesinlikle unutmayınız.

3-)Sıcaklık Uygulayın

Sıcaklık uygulaması ile naftalin kokusunun ortamdan hızla uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemde kullanacağınız sıcaklığı elde etmek için saç kurutma makinesinden yararlanabilirsiniz. Bu işlem kıyafetlere sinen naftalin kokusunu, halıya ve koltuk döşemelerine sinen naftalin kokusunu çıkarmak için uygulayabileceğiniz etkili yöntemlerden bir tanesidir.

4-)Alkol Kullanın

Alkol yapısından dolayı naftalinin kolay bir şekilde çözülmesini sağlayabilmektedir. Bu sebeple naftalin kokusu sinen kıyafetleri, halıları, koltuk döşemelerini temizlemek, naftalin kokusundan arındırmak için alkol kullanarak temizleme yöntemi uygulayabilirsiniz. Ancak bu işlem için muhakkak önceden deneme yapınız aksi halde alkolün zarar verdiği bir kumaşa sahipseniz kıyafetinizde, halınızda ya da koltuk döşemenizde leke oluşabilir, yıpranma meydana gelebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ