Nohut Buzlukta Nasıl Saklanır?

Nohut Buzlukta Nasıl Saklanır?

Baklagiller insanların vücut sağlığı açısından oldukça önemli besinler arasında yer almaktadır. Bunun en temel nedenleri arasında ise baklagillerin çok fazla çeşitten oluşmasından kaynaklı besin ögesi zenginliğidir. Çeşitli baklagiller gerek protein gerekse de karbonhidrat açısından oldukça zengindir. Bu nedenden dolayı da beslenme konusunda oldukça önemli olan yiyecekler arasında yer almaktadır ve belli aralıklarla düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Sağlık açısından önemli olan baklagiller arasında nohut da önemli bir yere sahiptir. Nohut bünyesinde proteinden daha çok karbonhidrat bulundursa da bunun yanı sıra potasyum açısından da oldukça zengindir. Protein ve potasyumun yanı sıra sodyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini de içermektedir. Buna ek olarak A vitamini ve az miktarda B6 vitamini ile C vitamini de içermektedir.

Nohut lezzet açısından da birçok kişi açısından sevilen baklagiller arasında yer almaktadır. Nohut kullanılarak yapılabilecek birçok yemek, meze ve atıştırmalık hazırlanabilir. Ancak bunun için genellikle nohudu önceden haşlamak gerekir. Bazı zamanlarda ise nohut haşlamak için yeterince zaman olmayabilir. Bu nedenle nohudu haşlanmış şekilde saklamak kurtarıcı olabilmektedir. Haşlanmış nohudu saklamak için ise en ideal yöntem buzlukta saklamaktır. Ancak nohudu buzlukta saklamak için dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar bulunmaktadır.

Buzlukta Nohut Nasıl Saklanır?

1-)Nohudun Hazırlanması

Nohutların buzlukta saklanması için ilk olarak yapılması gereken işlem nohutların hazırlanmasıdır. Nohutları hazırlamak için öncelikle nohutları yeterince büyük bir kabın içinde iyice yıkayın. Yıkama işleminin ardından ise su içerisinde bekletmek gerekir. Bunun için buzlukta saklamayı düşündüğünüz miktarda nohudu yeterli büyüklükte bir kabın içine alın. Daha sonrasında ise nohutların üzerini geçecek miktarda su ile nohutları koyduğunuz kabı doldurun ve en az bir gece bu şekilde nohutları bekletin. Bu işlemi 1 gün boyunca bekleterek de uygulayabilirsiniz.

2-)Nohutların Haşlanması

Buzlukta saklamayı düşündüğünüz nohutları buzluğa kaldırmadan önce haşlamanız gerekir. Bunun için bir gece ya da bir gün önceden suda bekletmiş olduğunuz nohutların suyunu dökün ve nohutları uygun büyüklükte bir tencerenin içine alın. Daha sonra bu tencerenin içini nohutların üzerini geçecek miktarda su ile doldurarak ocağa alın. Nohutlar iyice yumuşayıp şişene kadar haşlanmasını bekleyin. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken nohutların parçalanacak kadar haşlanmamasıdır. Bu durumda nohutlar dağılır ve tane tane bir yemek elde edemezsiniz.

3-)Nohutların Paketlenmesi

Haşlamış olduğunuz nohutların suyunu süzdürerek sularının iyice akması için bir süre bekleyin. Bu aşmada nohutların tamamen kuru olmasına gerek yoktur. Önemli olan nohutların kararmamasıdır. Suları süzülen ve bu arada biraz soğumuş olan nohutları buzdolabı poşetlerine porsiyonluk olacak şekilde ayırın. Bu aşamada nohutlar eğer sıcaksa soğuması için biraz bekleyin. Yoksa poşetleri kapattığınızda nohutlar hamur olacaktır. Nohutlar yeterince soğuduktan sonra poşetleri içlerinde hava kalmayacak şekilde kapatın ve buzluğa yerleştirin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ