Ocakta Patlıcan Nasıl Közlenir?

Ocakta Patlıcan Nasıl Közlenir?

Patlıcan mutfakların en vazgeçilmez sebzelerinden birsidir. Çeşitli besin değerleri barındıran patlıcan bazı vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir sebzedir. İçeriğinde yüksek oranda barındırdığı mineraller fosfor, demir, sodyum, potasyumdur. Minerallerin yanı sıra bazı vitaminler açısından da oldukça zengin olan patlıcan; A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve C vitamini içermektedir. Barındırdığı çeşitli vitamin ve minerallerin zenginliği ise patlıcanlı çok faydalı bir besin haline dönüştürmektedir.

Birçok hastalığa karşı kalkan görevi üstlenen patlıcan aynı zamanda da iç organların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle karaciğer ve böbrek organları için çok faydalıdır. Bu nedenle de karaciğer ve böbrek hastalıklarına karşı daha etkili bir sebze olmaktadır. Lezzet açısından da oldukça sevilen patlıcanın mutfaklardaki kullanımı da oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.

Neredeyse her şekilde tüketime uygun olan patlıcanın en çok sevilen tüketim şekli ise közlemedir. Genellikle mangallarda közlense de patlıcanı evde ocak kullanarak közlemek de mümkündür. Bunun için birkaç yöntem bulunmaktadır.

Ocakta Patlıcan Közleme Yöntemleri Nelerdir?

1-)Doğrudan Ateş Üzerinde Közleme

Patlıcanı evde közlemek için uygulanabilecek en etkili ve lezzetli yöntem doğrudan ateş üzerinde közleme yöntemidir. Bunun için uygulanması gereken adımlarda oldukça kolaydır. Doğrudan ateş üzerinde patlıcan közlemek için öncelikle patlıcanları iyice yıkamak gerekir. Yıkama işleminin ardından patlıcanları tamamen kuruduğundan emin olana kadar bir bez yardımı ile silin.

Kuruduğundan emin olduğunuz patlıcanlarınızın közlenme sırasında oluşacak su buharının çıkması için bir bıçağın uç kısmı ile delin. Bu işlemi patlıcanın tüm yüzeyine uygulayın ve ardından patlıcanları ocağın üzerine alarak ocağın altını açın. Çok yüksek ateş patlıcanların hızla yanmasına neden olacağı gibi çok kısık ateş de içinin geç pişmesini sağlayarak dış kabuklarının yanmasına neden olur. Bu nedenle ateşi orta ayarda açın. Daha sonra patlıcanlar piştikçe çevirerek tüm yüzeylerinin iyice pişmesini sağlayın.

2-)Tava Yardımı ile Közleme

Tava yardımı ile de ocakta patlıcan közlemek mümkündür. Bu yöntem daha çok elektrikli ocaklar için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için ilk olarak tavayı ocağın üzerine koyarak tavanın ısınmasını sağlayın. Daha sonra közleyeceğiniz patlıcanlarınızı iyice yıkayın ve kurulayın. Kurulamış olduğunuz patlıcanların üzerinde bıçak yardımı ile küçük delikler oluşturun ve tavaya koyun. Ocağın altının çok açık olmamasına dikkat edin. Patlıcanların yüzeyleri piştikçe çevirerek tüm yüzeylerinin pişmesini sağlayın.

NOT: Patlıcanları közledikten sonra sıcağı ile streç filme sarıp bir süre beklerseniz patlıcanlar soğuduğunda eliniz ile kolaylıkla soyabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ