Öğürme ve Mide Bulantısı

Öğürme ve Mide Bulantısı

Öğürme ve mide bulantısı, özellikle kadınlarda akıllara ilk olarak hamileliği getirmektedir. Hamile kadınlarda gebeliğin ilk aylarında öğürtü-mide bulantısı problemleri çok sık rastlanılmaktadır. Genellikle hamileliğin ilerleyen evrelerinde kendiliğinden geçmektedir.

Mide bulantısının oluşmasının birçok sebebi olabilmektedir. Mide bulantısının sebebi uzman bir doktor tarafından yapılacak muayene ve tetkikler ile kolayca bulunabilir. Mide bulantısı;

  • Gastrit, ülser ve reflü gibi günümüzde daha sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarına bağlı olarak sık sık görülebilmektedir.
  • Bazı bitkisel çaylar ve ürünler kişinin mide bulantısı yaşamasına sebep olabilir. Özellikle içerisinde anetol, karvakrol içeren bitkiler bu duruma sebep olabilmektedir.
  • Sürekli ilaç kullanımı mide bulantısının oluşumuna sebep olabilir. Özellikle kronik rahatsızlıklarda ve yaşlılığa bağlı olarak çoklu ilaç kullanımlarında mide bulantısı çok sık görülen bir yan etkidir.
  • Safra taşı oluşumu, safra kanalı iltihaplanması ve safra kanalının tıkanıklığı mide hazımsızlıklarına ve mide bulantısına sebep olabilmektedir. Bu durum özellikle yemek yenildikten sonra meydana gelmektedir.

Yukarıda bahsedilen sebepler dışında mide bulantısının görülmesinin en sık yaşandığı bir diğer olay ise strestir. Günümüzde bir çok hastalığın yapılan araştırmalar ile strese bağlı olduğu kanıtlanmıştır. Aşırı stres, aşırı derecede heyecanlanma gibi duygu durum değişiklikleri mide bulantısına sebep olabilmektedir.

Öğürme ve Mide Bulantısı Tedavisi

Öğürtü ve mide bulantısına sebep olan rahatsızlığın bulunması etkili tedavinin uygulanması için çok gereklidir. Bu sebeple gerekli olan bütün tetkiklerin uzman bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir.

Mide hastalıkları sonucunda görülen mide bulantısı çoğu zaman kişinin yemek yemesini ve yemek sonrasında sindirimini etkilemektedir. Bu tarz olgularda sorunun tam olarak bulunarak tedavinin hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Strese bağlı mide bulantıları hemen hemen herkesin başına gelen bir durumdur. Bu tarz strese bağlı mide bulantısı kısa süre içerisinde geçmektedir ve genellikle tedaviye gerek duyulmaz. Ancak bazı olgularda kişi her olayda, her stres yaşadığı durumda uzun süreli olarak mide bulantısı yaşamaktadır. Bu tarz durumlar kişinin sosyal yaşantısını da etkilemektedir. Bu sebeple bu tarz vakalarda kişinin muhakkak bir psikologa gitmesi gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ