Oruçluyken Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Oruçluyken Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte birçok kişi oruç tutmaya başlıyor. Oruçluyken ağız kokusunun oluşumunu engellemek için uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. Bunun için öncelikle ağız kokusuna neden olan durumlardan haberdar olmak gerekmektedir.

Ancak oruç tutarken uzun süre aç kalınması ağız kokusu oluşması için başlıca nedenlerden biridir. Bunun yanı sıra ağız kokusunu yenilen yiyecekler de etkilemektedir. Bu gibi nedenler göz önünde tutulduğunda uygulanacak yöntemler çok basittir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

1-)Diş Fırçalamak

Ramazan ayı boyunca oruç tutarken diş sağlığı ve ağız kokusu oluşumuna engel olmak için diş fırçalamak oldukça önemli ve etkili bir yöntemdir. En etkili sonucu olmak için ise yemekten 1 saat sonra diş fırçalamak gerekir.

Ancak sahur vakti bu biraz zor olacağı için hemen fırçalamak yerine bekleyebildiğiniz kadar beklemeye çalışın. Diş fırçalarken dilinizi ve yanaklarını da fırçalamaya özen gösterin. Ağız kokusuna sebep olan bakteri plakları özellikle dilin arka kısımlarında ve yanak içlerinde oluşur. Bu yüzden dikkatli ve özenli diş fırçalamak ağız kokusunu giderme konusunda oldukça etkilidir.

2-)Sahurda Dikkat Etmek

Tüketilen besinler de gün içerisinde ağız kokusu oluşumunu tetikleyen etkenlerden biridir. Bunun için sahurda tüketilmesi ya da tüketilmemesi durumunda ağız kokusunu engelleyebileceğiz besinler bulunmaktadır. Yumurta her ne kadar tok tutucu bir besin olsa da ağız kokusu yapma yönü çok kuvvetlidir.

Bunun yanı sıra sucuk, pastırma gibi baharatlı ve sarımsaklı gıdalar tüketmekte gün içinde ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Bu nedenle sahur vakti fazla yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Ayrıca çay, kahve gibi kafeinli içeceklerde su kaybını arttırdığı için özellikle sahurda tüketmemeye özen göstermek gerekir.

3-)İftarda Dikkat Etmek

Gün boyu aç kalındığı için iftarda fazla yemek yemek ağız kokusunu etkileyen bir durumdur. Bunun için iftarda tüketilen besinlere de dikkat etmek gerekir. Özellikle beyaz un, yağ, şeker gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Aromalı çaylar içilmelidir. Eğer tatlı yiyorsanız da mutlaka üzerine bir bardak su için. Yemeğinizi yedikten 1 saat sonra diş fırçalamak ağız kokusu oluşumunu engeller. Aynı zamanda ağız bakımınıza da dikkat etmiş olursunuz.

NOT: Diş macunu şekerli ve tatlandırıcılı olmadığı sürece diş fırçalamak oruç bozmaz. Bu nedenle ağız kokusunu engellemek için oruçluyken uygun bir diş macunu ile diş fırçalayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ