Paslı Satır Nasıl Temizlenir?

Paslı Satır Nasıl Temizlenir?

Paslanma özellikle demir ve metal eşyaların oksitlenmesi olarak bilinmektedir. Metal eşyalar havadaki oksijen ile kolayca kimyasal tepkimeye girerek okside olurlar ve sonuçta pas dediğimiz olay gerçekleşir.

Paslanma özellikle nemli metal eşyalarda ya da suyun bulunduğu ortamlarda daha hızlı bir şekilde meydana gelir. Bu sebeple mutfakta kullandığımız metal eşyaların paslanması kaçınılmaz bir durumdur.

Çelik eşyaların paslanması, özellikle çelik bıçak ve satırların paslanması imkansız gibi dursa da içerisinde bulunan krom miktarına bağlıdır. İçerisindeki krom miktarı %10-15’ten düşük ise paslanma kolayca meydana gelebilir. Peki sıkça kasaplar tarafından ya da evde büyük etlerin parçalanması için kullanılan paslı satır nasıl temizlenir ?

1-) Soğan ve Pudra Şekeri Kullanın

Soğan ve pudra şekeri evden kolaylıkla temin edebileceğiniz ve pası satırdan kolaylıkla çıkarabilecek iki maddedir. Yapmanız gereken soğanı ikiye bölünüz. Üzerine pudra şekeri dökün ve pudra şekerli soğan ile satırın paslı kısımlarını güzelce ovalayınız. Paslar çıktıktan sonra güzelce bıçakları yıkayıp, kurulayınız.

2-) Kola Kullanın

Evet yanlış duymanız kola pasların çıkarılmasında oldukça etkili bir diğer yöntemdir. Bir kabın içerisine kola koyunuz ve kabın içerisine paslı satırı koyun ve bir miktar bekleyin, eğer gerek görülürse kola ile ovalayabilirsiniz. Bu işlem sonunda satırı yıkayınız ve güzelce kurulayınız.

3-) Pas Sökücü Sprey Kullanın

Yukarıdaki yöntemler ile istediğiniz sonucu alamadıysanız, son olarak piyasada satılan bir pas sökücü spreyi alıp kullanabilirsiniz. Bu aşamayı son olarak denemeniz tavsiye ederiz. Çünkü kimyasalları su ile uzaklaştırmak o kadar kolay değildir ve yediğimiz besinlere kolayca geçebilir.

NOT: Satırların, bıçakların ya da diğer metal eşyalarınızın paslanmasını önlemek için yapılması gereken en önemli hareket sudan uzak tutmaktır. Bu sebeple yıkadığınız metal eşyaları zaman kaybetmeden kurulayınız ve o şekilde saklayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ