Patlıcan Közlemesi Nasıl Saklanır?

Patlıcan Közlemesi Nasıl Saklanır?

Patlıcan halk arasında sebze olarak bilinen ancak bilimsel araştırmalar sonucunda meyve olarak kabul edilen tek yıllık bir bitkidir. Patlıcan insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. İçinde birçok vitamin ve mineral barındırmasından dolayı düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Lezzet açısından da oldukça sevilen patlıcanın tüketim çeşitliliği ise tüketim oranını arttırmaktadır.

Patlıcanın tüketim çeşitliliğini yemek olarak tüketim ve salata olarak tüketim olmak üzere iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Patlıcan yemekleri için patlıcanı doğrudan kullanmak mümkünken salata olarak tüketileceği zaman genellikle közlenerek işlem yapılmaktadır.

Ancak közleme işlemi biraz zaman alan bir işlem olduğu için özellikle de mutfakta yapılacaksa mutfağın batmasına neden olacağı için daha da uzun süren bir işlemdir. Bu nedenle belli zamanlarda patlıcanı közleyerek daha sonra kullanmak mümkündür. Bunun için ise közlenmiş patlıcanın nasıl saklanması gerektiğini bilmek gerekir. Közlenmiş patlıcana saklamak için uygulanabilecek iki yöntem bulunmaktadır.

Patlıcan Közleme Nasıl Saklanır?

1-)Buzdolabı Poşeti ile Saklama

Buzdolabı poşeti ile közlemiş olduğunuz patlıcanları uzun süre saklamanız mümkündür. Etkili olduğu kadar pratik de bir yöntem olmasından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Buzdolabı poşeti ile közlenmiş patlıcan saklamak için öncelikle közlemiş olduğunuz patlıcanların kabuklarını dikkatlice soyun.

Daha sonra kullanacağınız alana göre uygun şekillerde keserek gerekli olan şekli verin ve soğuması için bir süre bekleyin. Patlıcanlar soğuduktan sonra ise tek kullanımlık olacak şekilde porsiyonlara ayırarak her porsiyonu ayrı bir buzdolabı poşetine koyun. Ardından buzdolabı poşetlerinin havalarını alarak sıkıca bağlayıp buzluğa yerleştirin.

2-)Kavanozlayarak Saklama

Kavanozlayarak saklama yöntemi oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Bunun için öncelikli olarak közlenmiş olan patlıcanların kabuklarını iyice soyun. Soyma işleminin ardından ise közlemiş olduğunuz patlıcanları daha sonrasında ne şekilde kullanmak istiyorsanız ona uygun bir şekilde şekillendirin.

Bu işlemin ardından da kavanozların içine hazırladığınız patlıcanları yerleştirmeye başlayın. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta ise kavanozların üzerinde 1-2 parmak kadar boşluk bırakmaktır. Daha sonra kavanozların üzerine birkaç diş soyulmuş sarımsak ile damak zevkinize göre bir miktar kaya tuzu ekleyin. Kavanozların üzerinde kalan boşluğu da zeytinyağı ile doldurarak kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın.

Hazırladığınız kavanozları bir tencerenin içine kapakları tencereye oturacak şekilde yerleştirin. Tencerenin içini su ile doldurup tencereyi kaynatmaya başlayın. Kavanozlar bu şekilde tencerede 10-15 dakika kadar kaynadığında sızıntı olmuyor ise kavanozlarınız hazır demektir. Soğumalarını bekledikten sonra dolaba yerleştirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ