Patlıcan Nasıl Kızartılır?

Patlıcan Nasıl Kızartılır?

Patlıcan ılık iklimlerde yaşayan tek yıllık bir bitkidir. Bitki türü olarak sebze grubunda yer alan patlıcan besin değeri açısından oldukça zengin olan bir sebzedir. Özellikle fosfor ve A vitamini açısından oldukça zengin olan patlıcan bunun yanı sıra demir, sodyum, potasyum gibi minerallerde içermektedir. İçerdiği minerallere ek olarak A vitamininin de yanı sıra B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve C vitamini de içermektedir.

Patlıcanın içeriğinde bulunan bu vitamin ve mineraller sayesinde pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirici bir etki sağlamaktadır. Bunun yanı sıra şeker hastaları içinde oldukça faydalı olmaktadır. Bunlara ek olarak idrar söktürücü ve vücuttaki fazla suyu atmaya yardıcı olma özelliğide bulunmaktadır. Patlıcan yüksek kolestrolün damarlarda yaratmış olduğu kötü etkilere karşı da önleyici görev üstlenmektedir. İstemsiz kas kasılmalarını önleyici etkisi ile birlikte içerdiği yüksek lif oranı sayesinde de hazımsızlığa karşı etki göstermektedir.

Tüm bu faydaları göz önünde tutulduğu zaman patlıcan tüketiminin önemi dikkat çekmektedir. Bu özelliklerin yanı sıra patlıcan lezzet açısından da oldukça çok tercih edilen bir sebzedir. Yemek çeşitliliği açısından da zengin bir yelpaze sunan patlıcanın en çok tercih edilen ve sevilerek tüketilen yemek türleri kızartması elde edilerek yapılan yemeklerdir. Bu nedenden dolayı patlıcan kızartması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Patlıcan Kızartma Yöntemi

1-)Yağ Seçimi

Patlıcan kızartmadan önce en çok dikkat edilmesi gereken nokta yağ seçimidir. Yağ seçimi doğru yapıldığı takdirde patlıcan olabildiğince az şekilde yağ çekerek daha sağlıklı olmuş olur. Ateş üzerinde geç yanma etkisinden dolayı kızartma işleminde kullanılabilecek en doğru yağ ayçiçek yağıdır.

2-)Patlıcanların Hazırlanması

Kızartma işlemine başlamadan önce patlıcanları iyice yıkarak sap kısımlarını kesin. Ardından istediğiniz şekillerde patlıcanları keserek tamamen kuruduğundan emin olana kadar kurulayın. Bu şekilde patlıcanları kızartmaya hazırlamış olacaksınız.

3-)Kızartma İşlemi

Patlıcanları yağa atmadana önce yağın tamamen kızmış olduğundan emin olmanız gerekir. Bunun için tavanın ya da tencerenin içine küçük bir parça ekmek atabilirsiniz. Tamamen kızdığından emin olduğunuz yağın içine özenle hazırlamış olduğunuz patlıcanları atarak bir süre bekleyin.

Daha sonra yağın üst kısımlara temas etmeme durumu gerçekleşmiş ise patlıcanları çevirerek diğer yüzlerinin de kızarmasını sağlayın. Bu şekilde her yüzü için birkaç dakika bekleyin. Daha sonra kevgir yardımı ile patlıcanları çıkararak hazırlayın.

NOT: Patlıcan en çok yağ çeken sebze olduğu için en doğru yöntemlerde bile bol yağ kullanmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ