Pekmezin Sahtesi Nasıl Anlaşılır?

Pekmezin Sahtesi Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde en çok tüketilen pekmez üzümden elde edilen ve insan sağlığı için birçok faydası bulunan oldukça lezzetli bir içecektir. Üzüm pekmezinin yanı sıra dut pekmezi de ülkemizde sıklıkla ve sevilerek tüketilen pekmez çeşitleri arasındadır. Farklı besinler ile birlikte karıştırılıp yiyecek olarak da tüketilmesi mümkündür. Ancak yapımı oldukça zahmetli olmasından dolayı özellikle de bu işi ticari amaçlar için üretenler bazı kolay yollar tercih edebilmektedir. Bu nedenle pekmez satın alırken oldukça dikkatli olmak gerekir.

Aksi takdirde insan sağlığını ciddi derece de tehlikeye atabilecek sağlık sorunları ile karşılaşabilme ihtimali ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda ise en çok karşılaşılan sağlık sorunu kanserdir. Çünkü gerçek pekmez kıvamını tutturmak için birbirinden farklı ulaşması kolay olan maddeler kullanılabilmektedir. Ulaşması ve üretilmesi kolay olan bu maddeler ise gerek gördükleri işlemlerden dolayı gerek muhafaza koşullarından dolayı gerekse de ham madde olarak kullanılan maddelerden dolayı insan sağlığını tehlikeye atabilmektedir. En sağlıklı pekmezi tüketebilmek için yapılması gereken en etkili yol ise pekmezinizi evde kendinizin yapmasıdır.

Ancak günümüzün yoğun çalışma tempolarında ve tükettiğimiz besinlerin kalitesinin tartışılır olduğu bu günlerde evde pekmez yapmak çok da kolay olamayabiliyor. Bunun yerine bilmediğiniz yerlerden pekmez satın almak yerine tanıdığınız, kullandığı malzemeyi bildiğiniz insanlar pekmez yapıyor ve satıyor ise mutlaka bu insanlardan pekmez almaya çalışın. Pekmezin sahteliği ile ilgili bilinen bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak yüzde yüz doğal olan pekmezlerde de gerek işlem süresinin kısalığı gerekse de kullanılan üzümün sıvı miktarı bazı durumlara neden olabilmektedir. Bu durumların da neden olabileceği sonuçlara bakarak pekmezin sahte olduğunu anlamak mümkün değildir. Pekmezin sahte olduğunu anlamak için kullanılabilecek birçok yol bulunmaktadır.

Sahte Pekmez Nasıl Anlaşılır?

1-)Pekmezin Tadına Bakarak

Pekmezin tadı kullanılan malzemenin cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle üzüm ya da duttan yapılan tüm pekmezler için belli başlı cinsleri kullanılmaktadır. Bunun nedeni de tat farklılıklarının ortaya çıkarak insanı şüpheye düşürmemesidir. Dut pekmezi tat olarak kekremsi bir tada sahipken üzüm pekmezinin keskin bir tadı bulunmaktadır.

2-)Pekmezin Kıvamına Bakarak

Kıvam, pekmez için önemli bir detaydır. Ancak sahte olduğunu sadece kıvamına bakarak anlamak mümkün değildir. Çünkü özellikle evlerde üretilen pekmezler uzun süre kaynatılmaması durumunda olması gerekenden daha sıvı kıvamda olabilir. Bunun bir diğer nedeni de kullanılan üzümün cinsidir. Çok uzun süre kaynatılması durumunda dahi kolay kolay yoğunlaşmayabilir. Genel olarak dut pekmezi çok koyu bir kıvama sahiptir. Üzüm pekmezi ise dut pekmezine oranla çok daha sıvı bir kıvama sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ