Peynir Altı Suyu Nasıl Değerlendirilir?

Peynir Altı Suyu Nasıl Değerlendirilir?

Peynir altı suyu sütten peynir elde edilirken ortaya çıkan bir sudur. Sütün kaynatılması işlemi sonucunda süt kesilir ve bu işlem sonucunda peynir altı suyu ortaya çıkar. Peynir altı suyu sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Yeşilimsi bir renge sahip olan peynir altı suyu genellikle renginden dolayı atık madde olarak düşünülmekte ve atılmaktadır. Ancak peynir altı suyunun vücut için birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle de protein açısından oldukça zengin olan peynir altı suyu mutlaka tüketilmelidir.

Peynir altı suyunun rengi her ne kadar atık bir madde olduğu düşüncesi uyandırsa da aslında atık bir madde olmadığını bilen birçok kişi de peynir altı suyunu ne şekilde kullanacağını bilemediği için atmak durumunda kalmaktadır. Ancak peynir altı suyunun kullanım alanı aslında oldukça geniştir. Peynir altı suyunda yüksek oranda bulunan proteinden faydalanabilmek için uygulanabilecek olan birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulaması da oldukça kolaydır ve kullanıldıkları besinlere de oldukça lezzet katmaktadır.

Evde Peynir Altı Suyu Nasıl Değerlendirilir?

1-)Hamur İşi Gıdalarda Kullanımı

Hamur işi gıdalar peynir altı suyunu kullanmak için oldukça ideal bir besin grubudur. Sütten peynir yaparken elde etmiş olduğunuz peynir altı suyunu hamur işi gıdalar hazırlarken kullanabilirsiniz. Üstelik kullanımı da oldukça pratik ve basittir. Bunun için yapmanız gereken tek şey ise hamur işi gıdaları hazırlarken kullanacak olduğunuz su yerine peynir altı suyunu kullanmaktır.

Ancak burada gözden kaçırmamanız gereken nokta peynir altı suyunun çok kısa süre içerisinde bozulan bir yapıya sahip olduğudur. Bu nedenle peynir altı suyunun çok fazla bekletilmemesi gerekir ve peynir altı suyu elde edildikten hemen sonra hamur işi gıdalarında hazırlanması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen olumsuz durumlar yaşanabilir.

2-)Çorbalarda Kullanımı

Peynir altı suyu oldukça sağlıklı bir su olduğu için çorbalara koyularak da tüketilebilmektedir. Bunun için hazırladığınız her çorbanın içine bir bardak kadar ilave edebilirsiniz. Ancak peynir altı suyu biraz ekşimsi bir tada sahip olduğu için çorbanızın tadında biraz ekşiliğe neden olabilir. Bu nedenle ekşinin yakıştığı yayla çorbası, şehriye çorbası, mercimek çorbası gibi çorbalar ile kullanımı çok daha lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Ancak buna rağmen peynir altı suyundan kaynaklı ekşi tat size çok yoğun geliyorsa, peynir altı suyu miktarını azaltarak da çorbanızı yapabilirsiniz. Aynı şekilde yeterince ekşi bulmamanız durumunda bu miktarı arttırabilirsiniz. Bu durum tamamen sizin damak zevkinize bağlı olarak değişmektedir.

NOT: Peynir altı suyunu daha sonraki bir zamanda kullanmak için karton bardaklara ya da uygun saklama kaplarına doldurarak dondurup da saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ