Peynirin Küflenmesi Nasıl Engellenir?

Peynirin Küflenmesi Nasıl Engellenir?

Dünyanın her coğrafyasında bulunabilen bir besin olan peynir yöreden yöreye özelleşmekle beraber namına nam katmaktadır. İçeriğindeki A, D, E, K gibi vitaminlerle oldukça zengin besleyici özelliği bulunan peynir özellikle A vitaminini fazla içermektedir. Bu özelliği ile göz sağlığına iyi geldiği aşikardır. Vücut çalışma sisteminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için elzem olan B12 ve B6 vitaminlerini de bol miktarda içeren peynir, her yaş grubuna hitap eden sağlık dolu bir besindir.

İçeriğindeki vitaminlerin yanında bol bol mineral de içeren peynirde magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, bakır, manganez, selenyum, florür ve çinko bulunmaktadır. Başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere, beyin ve sinir hastalığına iyi gelen peynir kanser tedavisinde de kullanılan, sağlık açısından oldukça geniş bir kitleye hitap etmektedir.

Sağlık açısından oldukça faydalı olan peynir grubu ürünleri muhafaza etmek oldukça önemlidir. Çünkü peynir içeriğinde yararlı organizmaları içeren bir besindir ve bu sebeple yaşayan organizmalar uygun şartları sağladıkları zaman küf oluşturabilmektedirler. Küfün oluşması için olması gereken uygun şartlar ise sıcaklık, ısı ve nemdir. Bu yüzden peynir grubu ürünleri saklarken ortamın uygun sıcaklıkta ve rutubetsiz olmasına dikkat edilmelidir.

Peynirin Küflenmesi Nasıl Engellenir?

Muhafazası için gerekli olan en iyi 2-4 derece sıcaklık olan peynir grubu ürünler eve getirildikten sonra dış ortamda çok bekletilmeden dolaba konulmalıdır.

Her besinde olduğu gibi peynir grubunda da tüketilecek miktar paketinden çıkarılmalıdır. Gereğinden fazla çıkarılan peynirler bekletildiği için su kaybına uğrayarak koku oluşumu gösterirler.

Cinsine göre muhafaza yöntemi de değişen peynir gruplarında paketleme sistemi yerine salamura olarak yani su içinde korunan peynirler içinse su miktarları azaldıkça evde tuzlu su hazırlanarak salamura suyuna eklenmelidir.

Küf oluşumunun en büyük faktörleri ısı ve su içeren ortamlardır. Bu yüzden kuru peynir grupları paketlerinden çıkarıldıktan sonra havlu peçete ile sarılıp, alüminyum folyo ile kaplanarak muhafaza edilmelidir. Böylelikle küflenme ihtimali azaltılmış olacaktır.

Tüketim için paketinden çıkarılıp servis edilen peynir gruplarında ise artan miktarlar tekrar çıkarılmamış peynirlerin olduğu pakete konulmamalıdır. Farklı bir kapta muhafaza edilmelidir.
Çok kolay küflenebilen peynir grubu ürünlerin küflenmesini engellemek için uygulanabilecek olan bir başka yöntem ise peynirin dışını tereyağ ile kaplamak olacaktır. Ancak bu durum kaloriyi artıracağından dolayı çok tercih edilmesi gereken bir yöntem değildir.

Peynir grubu ürünlerin küflenmesinde temel etkenlerden biri olarak nem sayılmaktadır. Bu sebeple peynir muhafaza ettiğiniz kabın içerine koyacağınız bir adet kesme şeker kabın içindeki nemi çekerek peynirinizin küflenmesini engelleyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ