Peynirin Tuzu Nasıl Azaltılır?

Peynirin Tuzu Nasıl Azaltılır?

Ülkemizde farklı yörelere ait, farklı hazırlanış metotlarına ait birçok farklı peynir türü bulunmaktadır. Üretilen peynirlerin bazıları tüketim sürelerinin uzun sürmesi için daha fazla tuzlu üretilmektedir. Bu durumda damak tadına uymayan kişiler ya da sağlık açısından daha az tuzlu peynir tüketmesi gereken kişiler sorun yaşayabilmektedir.

Aşağıda tuzlu peynirlerin tuzlarından nasıl arındırılabileceği ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Sizde sahip olduğunuz peynire en uygun olan yolu seçerek peynirinizde bulunan fazla tuzdan kurtulabilirsiniz. Bu işlemler esnasında anlatılan aşamaları doğru ve etkili bir sonuç alabilmek için harfiyen yerine getiriniz.

1-)Su İçerisinde Bekletme ile

Yapabileceğiniz en basit ve pratik yöntemlerden biri su içerisinde bekletmektir. Peyniri aldığınız boyutu ile asla küçük parçalara ayırmadan su içerisine koyunuz. Bu su içerisinde peynirin sahip olduğu tuz miktarına bağlı olarak bir süre bekletiniz. Gerekli olduğu durumlarda suyu değiştirebilirsiniz. Su içerisinde bekletme süresinin ardından tüketmeden önce tekrar bol su ile yıkayınız.

2-)Süt İçerisinde Bekletme ile

Uygulanacak bir diğer yöntem ise süt içerisinde bekletmektir. Süt, hızlı bir şekilde peynirdeki tuzu absorbe eder. Tuzunu arındırmak istediğiniz peyniri kalıp halinde sütün içerisine koyunuz. Bir süre süt içerisinde bekletiniz. Bekletme süresi peynirin sahip olduğu tuza bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Süt içerisinde bekletme yöntemine benzer şekilde tekrar peynire zarar vermeden tuzundan arandırmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise ayran içerisinde bekletmektir. Aynı şekilde uygulama yapınız. Ayran içerisinde bekletme daha kısa süre içerisinde gerçekleşebilir. Burada eğer hazır ayran kullanacaksanız, ayranın tuz içermemiş olduğundan emin olunuz. Aksi halde peynir çok daha tuzlu bir hal alır.

3-)Farklı Peynirler İle Karıştırılarak

Tuzlu peynirleri yukarıdaki yöntemleri kullanmanıza rağmen tuzundan arındıramadıysanız, son adım olarak tuzsuz olan diğer peynirler ile karıştırabilirsiniz. Bu işlem için peynirinizin yumuşak kıvamlı ve dağılabilmesi büyük önem taşımaktadır. Dağılmayan sert peynirlerde ise rendeleyerek bu işlemi gerçekleştirebilir.

Ayrıca tuzlu peynirleri yemeklerde kullanarak da değerlendirebilirsiniz. Ancak bu peynirleri kullanırken yemeğe attığınız tuz miktarına ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir.

NOT: Lor gibi tuzu olmayan ve yumuşak kıvamlı peynirler ile tuzlu peynirleri belirli ölçülerde karıştırarak çeşitli hamur işlerinin yapımında kullanabilirsiniz. Bu işlemi direkt uygulayabileceğiniz gibi yukarıdaki ilk iki yöntemi denedikten sonra da uygulayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ