Porselen Tabak Nasıl Temizlenir?

Porselen Tabak Nasıl Temizlenir?

Mutfakların vazgeçilmez malzemelerinden biri porselendir. Gerek ev mutfağı gerek ofis mutfağı olsun her mutfakta porselen bir eşya bulunur. Özellikle de evlerde kadınların vazgeçilmez yemek takımları porselendir. Porselen ham maddesi gereği beyaz renkli olup beyaz renk ile sofraların şıklığına şıklık katar. Porselen bu kadar beğenilen bir ürün olunca temizliği de önemli sorunlardan biri oluyor. Porselen yapısı gereği zamanla bazı lekelere neden olabilir.

Bunun yanı sıra kireç gibi yan etkenlerden porselenlerin lekelenmesine neden olabilir. Bu lekelenmeler porselen tabaklara yansıdığı zaman hiç de hoş olmayan görüntüler ortaya çıkmaktadır. Ancak basit bir şekilde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem ile porselen tabaklarınızı lekelenmelerin önüne geçerek temizlemiş olursunuz. Bunun için çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, sirke, saf sabun, karbonat ve boraks kullanmak gerekir.

1-)Çamaşır Suyu ve Bulaşık Deterjanı Yöntemi

Çamaşır suyu ve bulaşık deterjanı yardımı ile porselen tabakları temizlemek hem kolay bir yöntemdir hem de oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun için temizlemek istediğiniz tüm porselen tabaklarınızı içine alacak büyüklükte bir kabın içine biraz çamaşır suyu koyun. Temizlemek istediğiniz porselen tabaklarınızın miktarına göre değişecek şekilde az bir miktar da bulaşık deterjanı ekleyin.

Çamaşır suyu ve bulaşık deterjanı koyduğunuz yeterli büyüklükteki kabın içine porselen tabaklarınızı da koyduktan sonra porselen tabaklarınızın üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bu şekilde 10-15 dakika kadar bekleyin. Sonrasında bol su ile iyice durulayarak tekrar yıkayın.

2-)Sirke ile Temizleme

Sirke özellikle de mutfaklarda neredeyse her derdin devası bir üründür. Porselen tabak temizliğinde de etkili ürünlerden biri sirkedir. Temizlemek istediğiniz porselen tabaklarınıza lekeli kısımlarını kaplayacak kadar sirke dökün ve en az 15 dakika bu şekilde bekleyin. Daha sonra bulaşık deterjanı ile iyice yıkayın ve bol su ile durulayın. Bulaşık makinesinde porselen tabaklarınızı yıkamak istiyorsanız da bulaşık makinesinin gözüne 1 çay bardağı sirke ilave ederek makineyi çalıştırın.

3-)Saf Sabun, Karbonat ve Boraks ile Temizleme

Bu yöntemi uygulamak için öncelikle teflon ya da granit gibi yapışmaz özellikli bir tencere ya da tava temin edin. Daha sonra bu tencereye saf sabunu rendeleyin ve ocağın altını açın. Saf sabun eriyip jel kıvamına gelmeye başladığında 1 yemek kaşığı boraks ve 1 yemek kaşığı karbonat ilave edin. Bu şekilde karıştırarak jel kıvamında kalmasına dikkat edin. Sertleşmeye başlarsa azar azar su dökerek jel kıvamını koruyun. Daha sonra hazırladığınız bu karışım ile porselen tabağınızı ovarak temizleyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ