Reçeli Koyulaştırmak için Ne Yapılır?

Reçeli Koyulaştırmak için Ne Yapılır?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan ve elma, çilek, vişne, incir gibi çeşitli meyveler; patlıcan, domates gibi sebzeler ve hatta kozalak gibi akla gelmeyecek bitkilerden yapılabilen reçelleri marketlerden veya doğal ürün pazarlarından satın alabileceğiniz gibi evinizde kendiniz yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Reçel yerine marmelat da tercih edebilirsiniz ve bunu meyve suyu yapımında da kullanabilirsiniz, kullanım alanı daha fazla olacaktır. Ancak ister reçel ister marmelat yapın, bazı önemli noktalara dikkat etmediğiniz takdirde yapacağınız ürünün kıvamını tutturmakta sorun yaşayabilirsiniz. Bu konuları birkaç küçük başlık halinde bilginize sunalım.

Reçeli Koyulaştırmak için Ne Yapılır?

1-)Oranlara Dikkat Edin

Reçel kıvamı konusunda dikkat edilmesi gereken en temel konu elbette meyve ve şeker oranıdır. Bunlar bir kilo meyve veya sebzeye bir buçuk kilo şeker şeklinde düşünülerek ayarlanmalıdır. Bu oranlar reçel için kullanılacak malzemenin suyunu salmasını, tadını güzelce vermesini ve kıvamının iyi olmasını sağlayacaktır.

2-)24 Saat Şekerde Bekletin

Dikkat edilmesi gereken ikinci bir konu da eğer şeftali, portakal, vişne gibi sulu bir meyvenin reçelini yapıyorsanız bu meyveleri reçel yapacağınız kapta, gerekli olan orandaki şekerin içinde bir gün kadar bekletmeniz gerektiğidir. Bu sürede meyveniz suyunu salacak ve reçelin koyuluğunu sağlayacak olan pektin maddesini açığa çıkaracaktır. Bu sayede kaynatma aşamasından önce dahi reçelinizin koyuluğu için önemli bir adım atmış olursunuz.

Reçeli Yaptıktan Sonra Cıvık Olduğunu Fark Ederseniz

Reçeli yaptıktan sonra cıvık olduğunu fark ederseniz endişe etmeyin bunun da çözümü mevcut. Eğer reçeli kaynatırken daha karıştırdığınızda cıvık gibi geldiyse ya da ocaktan alıp tabağa koyduğunuzda cıvık olduğunu fark ettiyseniz yapabileceğiniz farklı farklı uygulamalar mevcuttur ve bunlar sayesinde reçelinizin kıvamın koyulaştırabilirsiniz.

Elma Dilimi

Eğer daha reçel kaynarken cıvık olduğunu fark ettiyseniz reçeli kaynatmakta olduğunuz tencereye bir dilim elma koyun ve karıştırarak biraz daha pişirin. Bu reçelin koyulaşmasını sağlayacaktır. Ancak eğer bu adımdan sonra reçelin kıvamı soğuyunca ağdamsı bir hal aldıysa biraz limon suyu koyarak bu sorunu da çözebilirsiniz.

Mikrodalga

 

Eğer reçel soğuduktan sonra cıvıklaştıysa bunun için mikrodalga fırının en yüksek ayarında 4-5 dakika kaynatmanız reçelin rengini bozmadan koyulaşmasına yardımcı olacaktır.

Güneş

Son ve en bilindik yöntem olarak da cıvık reçelinizi yayvan bir kaba aktarıp üzerini ince ve boyasız bir tülbentle kapatarak en çok güneş alan yerde birkaç gün bekletmeyi deneyebilirsiniz. Bu da reçelinizi koyulaştırmaya yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ