Reçelin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Reçelin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Reçeller birçok kişi tarafından kahvaltıların vazgeçilmezi olarak kahvaltı sofralarında baş köşeyi almaktadır. Mevsiminde toplanan meyvelerin en güzel hallerinden biri işi bilen eller tarafından reçel haline getirilmesi ile meydana gelmektedir. Genellikle yaz aylarında meyvelerin en güzel ve doğal hallerinin toplanması sonucu hazırlanır.

Tüm yıl boyunca yenilmek için fazla miktarlarda yapılan reçeller kimi zaman çeşitli etmenlerden kaynaklı olarak bozulabilmektedir. Genellikle reçellerin içerisine konulan kavanozların kapaklarının hava alması ya da uygun koşullarda saklanmaması reçellerin bozulmasına sebep olabilmektedir.

Reçellerin bozulduğunu anlamak önemlidir. Aksi takdirde bozulmuş gıdaların tüketimi sonrasında gıda zehirlenmesi meydana gelebilir ve sağlığınızdan olabilirsiniz.

Bozuk Reçel Nasıl Anlaşılır?

1-)Renginden ve Görüntüsünden

Reçellerin bozulduğunu en sık görüntüsünden ve renginden anlayabilirsiniz. Reçelin renginin olması gerektiğinden daha farklı bir şekilde olması sizi şüphelendirmelidir ve emin olamıyorsanız diğer adımları da kontrol etmenizi tavsiye etmekteyiz.

Aynı zamanda reçellerin şekerlenmesi reçelin bozulduğunun da göstergesi olabilmektedir. Reçellerde oluşan şekerli görüntü kolaylıkla gözlemlenebilir. Genellikle sıcaktan kaynaklı olarak reçellerde şekerlenme ve ardından bozulma meydana gelmektedir.

2-)Tadına Bakarak

Bir yiyeceğin bozulduğunu anlamanın en net ve pratik yollarından bir tanesi tatmak ve tadına göre karar vermektir. Bozulduğunu düşündüğünüz reçelden bir miktar tadarak kontrol edebilirsiniz. Tadını beğenmiyorsanız, şekerlenmiş bir tat geliyor ise ve kıvamında bir bozulma, ayrışma söz konusu ise maalesef ki reçeliniz bozulmuştur, kullanmayınız.

Reçelin tadında bir ekşime söz konusu ise reçelin bozulduğu bir gerçektir. Genellikle ekşime meydana gelen reçelde köpürme ve renk değişimi de söz konusu olur. Bu belirtiler de reçelin bozulduğunu gösteren diğer belirtilerdendir.

3-)Reçelin Sertleşmesi

Her reçelin kullanıldığı meyvesine özgü bir kıvamı bir ölçüsü bulunmaktadır. Reçeli yapan ele göre bu kıvam ufakta olsa değişiklik gösterir ancak genellikle belirgin bir kıvamdır. Reçelin bu kıvamının değişmesi özellikle sertleşmesi reçelin bozulduğunu gösterir. Bu sertleşme reçelin buzdolabına konulmasına bağlı olarak da meydana gelebilir ancak buzdolabından çıkarılan reçel oda sıcaklığında bir süre bekletildikten sonra eski kıvamına gelir.

Ayrıca reçelin ömrünü uzatmak, bozulmasını önlemek için buzdolabında değil serin, ışık almayan ve kuru bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Reçellerin konulduğu kavanozların da kapaklarını sıkıca düzgün bir şekilde kapatınız hava alması reçelin kısa sürede bozulmasına sebep olur.

NOT: Bozulan reçellerde genelikle kararma, renginde siyahlaşma ve koyulma meydana gelmektedir. Bu durum tadına yansımasa dahi reçel bozulmuş olabilir ve kesinlikle kullanılmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ