Sağ Ve Sol Karın Boşluğunda Şiddetli Ağrı

Sağ Ve Sol Karın Boşluğunda Şiddetli Ağrı

Vücudumuzda sıklıkla karşılaşılan ağrılardan birisi de karın ağrılarıdır. Karın bölgesi sağ ve sol karın olmak üzere ikiye ayrılır. Karında; karaciğer, safra kesesi, bağırsaklar, pankreas, dalak, mide bulunur. Karın boşluğunda hissedilen ağrılar bu organlardan kaynaklı olabilir. Karın boşluğundaki organlara etki eden ağrıya sebebiyet veren nedenler ise; düzensiz beslenme, aşırı gıda alımı, enfeksiyon olabileceği gibi ciddi rahatsızlıklardan kaynaklı da olabilir. Hasta kendini takip etmeli bu rahatsızlığın kronik olup olmadığına dikkat etmelidir.

Sağ Karın Boşluğu Ağrısı Nedenleri

  • İdrar yollarında enfeksiyon
  • Apandisit rahatsızlığı
  • Böbrek Taşı
  • Safra kesesinde iltihaplanma veya taş
  • Sağ tarafta bulunan yumurtalıkta kist çıkması
  • Dış gebelik

gibi nedenlerden sağ karın boşluğunda ağrı hissedilebilir.

Vücudun karın boşluğu kısmını; göbek çevresi, üst orta bölge, üst sol bölge, üst sağ bölge, alt orta bölge, alt sağ bölge ve alt sol bölge olarak bölümlerle tanımlayabiliriz. Ağrıları da sağ ve sol karın boşluğu ağrısı olarak bu bölgelere göre ayırabiliriz. Göbek çevresinde hissedilen ağrılar apandis ya da ince bağırsakla alakalı olabilir. Üst orta bölgede oluşan ağrılar, gastrit / ülser gibi mide rahatsızlıklarından kaynaklı olabilir. Yine pankreas, onikiparmak bağırsağı, safra kesesinde oluşan sorunlar da bu bölgede ağrıya neden olabilir. Alt orta bölgede bayanlarda idrar yolu enfeksiyonu veya üreme sistemi hastalıklarından kaynaklı olabilir. Ayrıca bu bölgede çoğunlukla ağrılı görülen rahatsızlık spastik kolon hastalığıdır.

Karın Boşluğu Ağrısı Nedenleri

  • Sol Karın Kısmı: Üst sol bölgede ise ağrıya çok rastlanmaz. Mide, pankreas, kalın bağırsak, dalak ile ilişkili karın boşluğu ağrılara rastlanabilir. Alt sol bölgede ise kalın bağırsak iltihabı olan Divertikülit ve Crohn hastalığına rastlanabilir.
  • Sağ Karın Kısmı: Üst sağ bölgede rastlanan ağrı sebeplerinden en mühim olanı safra kesesi iltihaplanmasıdır. Üst sağ bölgede rastlanan bu ağrı çeşidi göbeğe ya da bele vurabilir. Alt sağ bölgede ağrı olduğu zaman kalın bağırsak rahatsızlığı nedeniyle ağrı oluşabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ