Sarımsak Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Sarımsak Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Sarımsak doğal antibiyotik olarak adlandırılan soğanlı bitki türlerinden biridir. Yemeklere kattığı lezzet ve insan sağlığına olan katkıları sayesinde oldukça çok tercih edilip tüketilen sarımsak saklaması zor besinlerdendir.

Farklı çeşitlerde sarımsaklar olsa da ortak yöntemler ile bütün sarımsakları oldukça uzun süre saklamak mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sarımsakları nemden uzak tutmaktır. Sarımsaklar nemli ortamda yıllık besinlerden olduğu göz önünde tutulursa oldukça kısa sürelerde bozulabilir. Sarımsakları uzun süre saklayabilmek için ise zeytinyağı, sirke, ve şarap gerekmektedir.

1-)Zeytinyağı ile Saklama

Zeytinyağı ile sarımsaklarınızı uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız öncelikle sarımsaklarınızı soymanız gerekir. Bu yöntem ile saklamak istediğiniz sarımsaklarınızı alacak büyüklükte bir kavanozun içine soyduğunuz sarımsakları koyun. Sarımsakların üzerini geçecek miktarda kavanozun içine zeytinyağı ilave edin. Sarımsaklar nemden kolay etkilendikleri ve soyulmuş durumda oldukları için bu şekilde hazırladığınız sarımsaklarınızı mutlaka buzdolabında saklamasınız. Aylarca hiçbir şey olmadığını göreceksiniz.

2-)Beyaz Sirke ya da Şarap ile Saklama

Sarımsak muhafaza etmenin etkili yöntemlerinden biri de beyaz sirke ya da şarap kullanılan yöntemdir. Zeytinyağı yönteminde de olduğu gibi sarımsakları soyup iyice dezenfekte edilmiş kavanozların içine koyun. Bütün sarımsakları kavanoza koyduktan sonra sarımsakların üzerini kaplayana kadar beyaz sirke koyun. Burada beyaz sirke yerine kırmızı şarap, beyaz şarap ya da beyaz şarap sirkesi de kullanabilirsiniz. Yapıları gereği aynı işlevi göreceklerdir.

3-)Kurutarak Saklama

Kurutma makinelerine nazaran daha çok evde bulunan fırın yardımı ile sarımsakları kurutarak muhafaza edebilirsiniz. Bunun için soyulmuş sarınsaklarınızı 2’ye ya da büyüklüğüne göre 3’e bölerek fırın tepsisine dizin. 60 dereceye ayarlı fırına attığınız sarımsakları 2 saat boyunca bekleyin. Sarımsakları fırının ısısını düşürerek sarımsaklar tamamen kuruyana kadar fırından çıkarmayın. Son olarak kuruttuğunuz sarımsakları bir kavanoza kaldırıp kuru ve serin bit yerde saklayın. Kurutularak saklanan sarımsaklar daha az yer kapladığı gibi aynı zaman da kullanıldıkları yere de daha çok aroma verirler.

4-)Asarak Kurutma

Yeni aldığınız taze sarımsakları sapları ile birlikte almaya özen gösterin. Bu sayede çok daha uzun muhafaza edebilirsiniz. Bunun için üç bağ sarımsağı saplarından örün. Ardından havadar ve gölge bir yere asın. Bu şekilde sarımsaklarınızın bozulmadığını göreceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ