Sarmalık Lahana Nasıl Seçilir?

Sarmalık Lahana Nasıl Seçilir?

Sağlık üzerine oldukça faydalı etkileri bulunan tam bir vitamin ve mineral kaynağı olan lahana, mutfaklarda pek çok yemekte kullanılmaktadır. Lahana sarması, lahana çorbası, lahana salatası bunlardan bir kaçıdır.

Bileşiminde bulunan antioksidanlar ve bileşikler sayesinden anti kanserojen özellikleri bulunan lahana; bireyleri özellikle mide, kolon, akciğer ve cilt kanserlerinden korumaktadır. Aynı zamanda antioksidan özellikleri ile kalp ve damar hastalıklarından da koruyan lahana sebzesini düzenli tüketen bireylerde katarakt ve inme görülme istatistikleri de oldukça düşüktür.

Çiğ olarak tüketilen lahana ise peptik ülserin tedavisinde oldukça başarılı olmasının yanında turşu halinde tüketilmesi halinde de bağırsak mikro florasını düzenlemektedir. Turşusu yapılan lahana sindirim sistemini olumlu yönde etkilemektedir.

Lahana sebzesi çiğ hali ile tam bir folat kaynağı olmasından dolayı hamilelik planlayan kadınlar tarafından tüketilmelidir. Gebe kadınların da beslenme programına dahil etmesi gereken lahana hem annenin hem de bebeğin folat eksikliklerini tamamlamada yardımcı olacaktır. Folat ise bebekte beyin gelişimine katkıda bulunan elzem bir elementtir.

Haftada 1 kere lahana tüketimi ile kolon kanseri riskinin azaldığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Sarmalık Lahana Nasıl Seçilmelidir?

  • Sarmalık olarak tercih edecek olduğunuz lahana iri olmalıdır. Dış yüzeyinde leke, eziklik ve çürük olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Seçecek olduğunuz lahanayı elinize alıp orta kısmına yumruğunuz ile bastığınızda bu kısmı yumuşak olmalıdır. Yumuşak olan lahana yaprakları taze ve birbirine çok sıkı sarılmamış demektir. Sert olan lahanalar ise çok sıkı bir şekilde birbirine sarmallanmış yaprakları ifade edeceği için bu yaprakların sarımı kolay olmamaktadır.
  • Ancak almış olduğunuz lahana sert bir yapıya sahipse kök kısmı iyice oyulduktan sonra içinde su kaynayan bir tencereye koyularak kaynatılmalıdır. Haşlanan lahananın yaprakları iyice yumuşadıktan sonra dikkatli bir biçimde ayrılmalıdır. Fakat damarlı ve sert olan lahanalar sarma işlemi için uygun değildir. Bu sebeple haşlanıp yumuşatılan lahana yapraklarının üst kısmında bulunan damarlar bir bıçak yardımıyla temizlendikten sonra sarma işlemine geçilmelidir.
  • Kaynatıldıktan sonra birbirinden ayrılan lahana yapraklarının açık yeşil renkli olanları sarma yapmak için seçilmelidir. Açık yeşil renge sahip olmasının yanında ince olan ve çok damarlı olmayan lahana yapraklarını tercih etmek gerekmektedir.
  • Seçilen yaprakların bütünlüğü olmalı, yırtık içermemelidir.
  • Çok fazla girinti ve çıkıntıya sahip olan yaprakların sarması zor olacağı için en az girintiye sahip yapraklar tercih edilmelidir.
  • Lahana sarmanızı etli harç ile yapacaksanız ufak biçimli yapraklar, zeytinyağlı harç ile yapacaksanız biraz daha büyük biçimli yapraklar tercih etmelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ