Sebzeler Tazeliğini Nasıl Korur?

Sebzeler Tazeliğini Nasıl Korur?

İnsan sağlığının önemli bir parçasını sebzeler oluşturmaktadır. Sağlıklı yaşamın en temel taşlarından birisi sebzelerdir. Besin zincirinde oldukça önemli bir yere sahip olan sebzeler içerdikleri vitamin ve mineral çeşitliliğinin zenginliğinden dolayı olmazsa olmaz besinler arasında yer almaktadır.

Ülkemizde de sevilerek tüketilen sebzeleri günümüz yaşam şartlarında taze olarak alıp muhafaza etmek zorlu olabiliyor. Yoğun yaşam şartları nedeni ile sıklıkla alışveriş yapılamıyor olması bir seferde fazla sebzenin alınmasına neden oluyor. Bu durumda da sebzeleri taze olarak muhafaza edip sağlıklı bir şekilde tüketmek gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için ise uygulanabilecek birkaç yöntem ile birlikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Sebzeler Tazeliğini Nasıl Korur?

1-)Şoklayarak Saklama Yöntemi

Şoklayarak saklama yöntemi sebzelerin uzun süreler boyunca taze olarak kalmasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen etkili bir yöntemdir. Uygulaması da oldukça kolay olan bu yöntem için öncelikli olarak ocakta su kaynatmak gerekir. Bir yandan da içi buz ve soğuk su ile dolu saklamak istediğiniz sebzelerin sığabileceği büyüklükte bir kap hazırlayın. Kaynamakta olan suyun içerisinde sebzeleri 1 dakika kadar bekletin.

Ardından kaynayan suyun içerisinden aldığınız sebzeleri buzlu su ile dolu olan kabın içerisine koyarak kaynar suyun içerisinde beklettiğiniz süre kadar bekletin. Bu işlemin ardından sebzeleri suyunun süzülmesi için bir süzgece alarak bir süre sularının akmasını bekleyin ve sonrasında buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde ayırarak derin dondurucuya yerleştirin. Böylece sebzelerinizin besin değerlerini kaybetmemesini sağlayarak uzun süre saklayabilirsiniz.

2-)Kağıt Havluya Sarma

Kağıt havlular sebzelerin uzun süre saklanmasında oldukça etkilidir. Bunun için sebzeleri aldıktan hemen sonra yani eve geldiğinizde tüm sebzeleri kağıt havlu ile sarın. Daha sonra ise mutlaka kuru bir poşetin içerisine koyun. Kendi poşetinin ıslak olması durumunda ise kuru olan başka bir poşete koyarak buzdolabınızın sebzelik kısmına kaldırın. Böylece sebzelerinizi en az bir hafta kadar daha taze olarak saklayabilirsiniz.

3-)Soğuk Suda Bekletme Yöntemi

Soğuk suda bekletme yöntemi özellikle yeşillik grubu olarak adlandırılan maydanoz, dere otu gibi sebzeler için oldukça ideal bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için saklamak istediğiniz sebzenin miktarına göre uygun genişlikte bir kap seçin.

Daha sonra bu kabın içine soğuk su ile doldurarak sebzeleri bu kabın içerisine koyun. Yeşillik grubu sebzelerin bu şekilde dışarıda kalması uzun süre tazeliklerini korumasını sağlar ancak diğer sebzeler için yarım saat kadar bu suyun içerisinde bekletildikten sonra çıkarılmaları gerekir. Çıkardığınız sebzelerin fazla suyunu akıttıktan sonra kağıt havluya sararak dolaba kaldırın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ