Set Üstü Ocak Nasıl Temizlenir?

Set Üstü Ocak Nasıl Temizlenir?

Set üstü ocak temizliği mutfakta en çok zaman alan ve temizliği için en çok emek gerektiren yerlerden bir tanesidir. Genellikle her yemek sonrasında yemek aşamasında sıçrayan ve dökülen yağ lekelerinden dolayı set üstü ocakları kirlenmektedir.

Set üstü ocakların temizlenmesinde en çok dikkat edilmesi gereken husus düzenliliktir. Set üstü ocağın kolay ve hızlı bir şekilde temizlenebilmesi için düzenli aralıklar ile temizlenmesi gerekir. Aksi halde yağ lekeleri kalıcı ve çıkması zor bir hal alabilir.

Set üstü ocakların temizliğinde kullanabileceğiniz malzemeler ve temizleme şekilleri aşağıda anlatılmaktadır. Dikkatli bir şekilde adımları takip ediniz ve uygulayınız.

1-)Ocağı Ilık İken Silin

Ocak demirleri ve ocağın içerisine dökülen yağ ve kiri temizlemek için hızlı davranmak gerekmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus ocağın sıcaklığıdır. Dökülen lekeyi temizlemek için ocağın biraz soğumasını bekleyin. Tam soğumadan ve leke kurumadan ılık haldeyken ıslak bir mendil yardımı ile ocağın üzerine dökülen lekeyi silin. Bu şekilde lekeler kalıcı hale geçmez. Çoğu zaman kimyasal kullanmanıza gerek kalmaz.

2-)Yağ Çözücü Kullanın

Ocak temizliğinde en zorlu olan kısımı kurumuş ve ısı görmüş yağların çıkarılmasıdır. Bu aşama için piyasada bulunan birçok ürün bulunmaktadır. Bunlardan kaliteli olan herhangi birini kullanarak ocak temizliğinizi yapabilirsiniz.

Piyasada bulunan aspirin adı ile anılan ürün ocak temizliğinde oldukça etkilidir. Çok fazla fiziksel temasa gerek kalmadan ocak üzerindeki yağ ve kiri kolay bir şekilde çıkarmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus yağ sökücü ile ocak üzerindeki kiri çıkarırken kesinlikle sert tel ve benzeri bir malzeme ile silme işlemi yapmayınız. Bu durum ocağınızın çizilmesine sebep olabilir. Burada genellikle süngerin sert kısmını kullanmanız yeterli olacaktır.

3-)Kimyasalı İyi Arındırın

Ocak temizliğinde en çok unutulan ya da göz ardı edilen nokta kimyasal ile temizlik yapıldıktan sonra kimyasalın ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

Burada kimyasalın kalıntılarından kurtulmak için set üstü ocağın demirlerini su altında yıkayabilir, ocağı ise bol su ile durulanmış bir bez ile birkaç defa silebilirsiniz. Bu işlem kullandığınız kimyasal miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Bu durumun göz ardı edilmesi durumunda kimyasallar ısının etkisi ile tepkimelere uğrar ve sonuçta ocağınızda ve demirlerinde kalıcı lekelere sebep olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ