Sirke ile Kireç Temizleme

Sirke ile Kireç Temizleme

Kireç için en kolay ve pratik yöntemlerden birisi de sirke ile kireç temizlemektir. Kullandığımız su ısıtıcılarda, bazı elektronik eşyalarda, banyo ve mutfaklarda kireçlenme sık sık görülür. Özellikle şebeke suyunun bir sonucu olarak kireçlenme her evin sorunu haline gelmiştir. Kireçlenme görüldüğünde kireci söken bir yöntem arayışına girilir. Hem hesaplı hem etkili bir çözüm olarak sirke kullanılabilir.

Sirke ile Kireç Nasıl Çözülür?

Kireç sorununu sirkeyle çözmek hem pratik hem de masrafsızdır. Sirke ile kireç temizlemek için beyaz sirke kullanmanız gerekmektedir. Su ve sirkeyi karıştırmanız gerekecektir. %75 oranında su ve kalanını sirke olarak hazırlayın. Kısık ateşte uzun süre kaynatın. Yaklaşık 10 saat beklettikten sonra sirkeli suyunuz deterjan ile birlikte kullanılmaya hazır. Sirke kokusu kalmaması için deterjan ile tekrar temizlemeniz gerekecektir.

Su Isıtıcıdaki Kireç Sirkeyle Nasıl Temizlenir?

Su ısıtıcının kireçli zeminini kaplayacak şekilde sirke doldurun. Hangi sirke olduğu fark etmeyecektir. Sirkeyi koyduktan sonra birkaç kez kaynatın. Suyun ılımasını bekleyin. Sirke ısıtıcının kirecini çözmüş olacaktır. Bu işlemleri yaptıktan sonra bulunduğunuz ortamı havalandırmak önemlidir. Sirke kaynadığında havada keskin bir ağırlık oluşturabilir.

Sirke gibi alternatif ve ucuz bir yöntem ile kireçten kurtulmak için limon tuzu kullanmayı deneyebilirsiniz. Sirke ve limondan başka yöntemler de vardır. Fakat kimyasal kireç çözücüler sağlığa zararlı olabileceği için bu yöntem hem evdeki malzemeler ile kolayca yapılabilir hem de zararsız ve doğaldır.

Sirke ve Karbonat ile Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir?

  • Sirkeyi bir gece boyunca beklettiğiniz çaydanlığın içinde bekletin. Sonrasında karbonatı ekleyin. Karbonat ve sirke ile beraber çaydanlığın hem kireci gidecek hem rengi açılacaktır.
  • Çaydanlıkta bulunan kireç ile başa çıkmanın bir yolu daha var. Patatesleri kabuklarını soyulmuş halde çaydanlığın içine yerleştirin ve üzerine su ekleyin. Çaydanlıktaki suyu içinde patateslerle beraber kaynatmaya başlayın. Yarım saati geçtiğinde kontrol edebilirsiniz. Çaydanlıktaki kireçler gitmiş olacaktır.
  • Aynı zamanda bu son yöntemi yumurta kabuğu ile de deneyebilirsiniz. Yumurtaların kabuklarını çaydanlıkta bulunan suyun içine atıp kaynatmaya başlayın. Bu da kireç için etkili ve kolay bir çözümdür.
  • Evde kolay bulunan malzemeleri kullanarak siz de kireç sökücü kimyasallar olmadan kireç sorunundan kurtulup içinize sinen bir temizlik yapabilirsiniz. Bu yöntemler arasında sirke en kolay ve etkili olanıdır. Sirke ile birlikte veya sirkenin yerine kullanacağınız limon tuzu , sirke karbonat karışımı da kireç sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ