Siyah Zeytin Nasıl Saklanır?

Siyah Zeytin Nasıl Saklanır?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytini çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür. Gerek yeşil-siyah gerekse biberli, salamura, sele, kapama, yuvarlama, çıtlatma olarak hazırlayabilir veya satın alabilirsiniz. Burada hem yaparken hem de daha sonra tüketmeye hazır hale geldiğinde saklarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Ancak siyah zeytin yeşil zeytine kıyasla daha kolay bozulabilecek ve saklama koşullarından daha kolay etkilenebilecek bir türdür. Bu nedenle daha çok dikkat edilmesi gerekir. Bu yazımızda yenmeye hazır haldeki zeytininizi nasıl daha uzun süre bozulmadan, yumuşamadan ve küflenmeden saklayabileceğiniz hakkında bazı ipuçları bulabilirsiniz.

Siyah Zeytin Nasıl Muhafaza Edilir?

Tuz Oranı İçin Yapılabilecekler

Eğer aldığınız zeytin tuzu fazla ya da az geldiyse, sofraya koymadan önce bu konuda yapabileceğiniz bir iki şey mevcuttur. Eğer bu yöntemleri dikkatli şekilde uygularsanız zeytininizin tuzunu dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Suda Bekletme

Eğer zeytininiz tuzlu ise bu yöntemi uygulamak için zeytininizin üzerini geçecek miktarda suyu, bulunduğu kaba koymalı ve bekletmelisiniz. Birkaç gün boyunca zeytininizi kontrol ederek istediğiniz tada ulaşana kadar bekletebilirsiniz. Ancak zeytinin suyunu her gün değiştirmeyi unutmayın.
Zeytininizin tuzu az geldiyse de, bu defa zeytin kabınızı yarı yarıya su ile doldurup içine de 1-2 çay kaşığı tuz ekleyerek bekletmelisiniz. Ancak bunu yaparken de kabı arada sırada ters çevirmeyi ya da zeytini karıştırmayı unutmamalısınız ki tüm zeytinler bu suyu emebilsin.

Eğer zeytininizi, hepsine aynı işlemi yapmanızın zor olduğu bir kapta satın aldıysanız birkaç gün yiyeceğiniz miktarda zeytine bu işlemleri uygulayabilirsiniz.

Patates Mucizesi

Bu son derece kolay ve zahmetsiz yöntemi yalnızca tuzunu fazla bulduğunuz zeytin için uygulayabilirsiniz. Zeytin kabınızın dibine birkaç dilim patates koyarsanız, patateslerin, zeytinin tuzunu çektiğini göreceksiniz.

Zeytininizin Küflenmemesi için Yapılabilecekler

Zeytin, kahvaltı sofralarımızdaki en hassas yiyeceklerden biridir. Limonundan tuzuna kadar tadını kokusunu etkileyebilecek şeyler vardır. Bunun yanında küflenmesi de maalesef bir o kadar kolaydır.
Bunu önlemek için zeytininizin yüzeyinin yağlı kalmasını sağlamanız gerekir. Ancak zeytinyağı değil ayçiçek yağı kullanmalısınız. Çünkü zeytinyağı da bozulabilir ve zeytinin tadını etkileyebilir. Bunun için zeytininizi plastik bir şişeye koyup içine bir iki kaşık yağ koyarak şişenin ağzını hava almayacak şekilde kapatıp çalkalayın. Bu şekilde zeytininizin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer limon kullanacaksanız her seferinde yiyeceğiniz kadar zeytine limon sıkmaya dikkat edin. Bu şekilde zeytininizin tadını korumasını ve daha geç yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Serin ve kuru bir yerde saklamaya da özen göstermelisiniz. Burada dikkat etmeniz gerekenler:

  • Pet şişe kullanmak,
  • Zeytinyağı yerine ayçiçek yağı kullanma,
  • Kuru ve serin bir yerde saklamak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ