Soba Borularının Dolmaması İçin Ne Yapmalı?

Soba Borularının Dolmaması İçin Ne Yapmalı?

Soba borularının dolması soba kullanımı yapan kişilerin başlıca sorunlarından birisidir. Soba borularının dolması ve kullanılmaya devam edilmesi halinde ev halkının zehirlenmesine kadar ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi ciddi durumların yaşanmaması için kişilerin sobalarını sürekli ve düzenli bir biçimde temizlemesi, baca içinde birikmiş kirleri boşaltması gerekmektedir. Soba borularının fazla dolması aynı zamanda fazla ısı yayılmasını da önleyen bir durumdur.

Günümüzde soba kullanımı azalmış olsa da hala bazı yerlerde kullanımı yapılan bir yöntemdir. Soba kullanımı yaparken belirtilen kurallara uygun biçimde hareket edilmemelidir. Soba borularının dolmasını engelleyen en büyük şey sürekli olarak temizliğinin yapılması olacaktır.

Soba Boruları Nasıl Temizlenir?

Soba borularını temizleyebilmek için belirli bir düzen oluşturmanız daha etkili olacaktır. Soba borularını temizlemek için öncelikle baca temizliği yapmanız gereklidir. Sobanın genel temizliğini yapmak için sobanın soğumasını beklemeli ve mikrofiber bez kullanımı yapmanız gereklidir.

Soba borularının dış kısmını da aynı bez ve deterjan ile birlikte yapabilirsiniz. Soba borularının iç kısmını temizleyebilmek için ise fener, eldiven, maske gibi malzemelere ihtiyaç vardır. Feneri açarak boruların içini rahat bir biçimde görebilir, eldiven ve maske takarak ise isten korumayı öğrenebilirsiniz.
Temizleme fırçası kullanarak boruların içindeki tüm pisliği temizleyebilirsiniz. Borunun altına koyacağınız leğen de daha rahat bir biçimde temizlik yapmanıza imkan tanıyacaktır.

Soba Kurulumu Nasıl Olmalı?

  • Soba kurulumu yapmadan önce bacanın temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Soba bacanın devrilmeyeceği bir alana yerleştirilmeli ve dikkat edilmelidir.
  • Kurulum yaparken soba borularının baca girişini alüminyum kağıt ile kaplayabilir ve hava sızmasını bu şekilde kolayca önleyebilirsiniz.

Soba Yakarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Soba yakarken dikkat edilecek noktalardan birisi kömür kullanımıdır. Kömürün daha iyi yanması için kullanılacak olan kömürün ağzı açılmalı ve 5 gün havalandırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Bu şekilde kömür çok daha iyi yanacaktır.
  • Soba yakarken dikkat edilecek noktalardan diğeri ise sobanın tamamının kömür ile doldurulmamasıdır. Sobanın 1/3’ü boş bırakılmalıdır.
  • Soba kullanılırken kömür yakılmadan üzerine tahta parçası konulmalı ve bu şekilde yakılmalıdır.
  • Soba yakılırken kömürler yakılmadan önce sobanın alt ve üst hava kapakları açık bırakılmalıdır.
  • Kömür tutuşmadan öncesinde üst kapak kapatılmalı yalnızca alt kapaktan hava verilmelidir.
  • Soba kurulumunda dikkat edilecek diğer nokta ise baca çıkışında yer alan kelebeğin mutlaka açık bırakılmasıdır. Bu konu özellikle önemlidir.
  • Gece uyurken soba söndürülmeli ve o şekilde uyunmalıdır. Tamamen söndürülmeyen sobaların en azından kelebeği açık bırakılmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ