Soğanın Filizlenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Soğanın Filizlenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Yemeklerde en çok kullanılan sebze olan soğanın filizlenmemesi için ne yapmalı, soğan nasıl saklanmalı öğrenerek soğanlarınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Ülkemizde çoğu yerde yetişen soğan çok kolay bulunan ve çok uygun bir fiyata satılan bir sebze türüdür. Evlerde saksı ya da bahçelerde de kolaylıkla yetişen soğan hemen hemen her yemeğe konulabilen alternatifi çok olan bir sebze olarak çok tercih edilmektedir. Soğan çiğ kullanılması tavsiye edilen bir yiyecek türüdür çünkü çiğ soğan mide ağrılarına neden olabilmektedir.

Soğan uzun ömürlü bir sebzedir. Ama soğanı uzun süre bekletirken bazı sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Soğan çok bekletilmesi halinde filizlenecek ve bu da kullanım şansını yitirecektir. Soğanın filizlenmemesi için yapılacak belli başlı işlemler bulunmaktadır.

Soğanın Filizlenmesi Nasıl Önlenir?

  • Soğanların filizlenmesi demek besin değerlerini yitirmesi anlamına gelir. Soğanın filizlenmesinin ana nedeni soğanların nemli olmasıdır. Bu nedenle soğanların satın alındıktan sonra kuru bez üzerinde bir süre bekletilmesi üzerindeki nemi giderecek ve zaman içinde filizlenmesini önleyecektir. Bu esnada çürük ve ezik soğanları da diğerlerinden ayırabilirsiniz.
  • Soğanın filizlenmesini önleyen işlemlerden bir diğeri ise güneş altında bekletmek olacaktır. Satın aldığınız soğanları büyük bir tepsi içine dizdikten sonra bir süre güneş gören bir yerde sergilerseniz soğanlar nemini kaybedecek ve sonrasında filiz vermeyecektir.
  • Soğan filizlenmesini önleyen uygulamalar arasında muhafaza edileceği yere verilen önem de yer almaktadır. Soğanın kesinlikle kuru, soğuk bir yerde muhafaza edilmesi gereklidir. Mutfağınızın güneş görmeyen bir köşesi ya da kapalı kiler soğan saklamak için en ideal yerler olarak tercih edilmektedir.
  • Soğan saklarken file ya da çuval kullanımı da yapabilirsiniz. Bunun için soğanın koyulacağı kabın hava almasına dikkat edilmelidir. Ağzı açık bir poşette ya da çuvalda soğanlarınızı saklayabilir ve yıl boyunca kullanabilirsiniz.
  • Soğanların filizlenmesini önlemek için buzdolabında saklamak oldukça yanlış bir uygulamadır. Buzdolabı içinde soğanlar kısa süre içinde nemleneceği için filizlenecektir. Soğanların kesinlikle buzluk ve buzdolaplarında saklanmamasına dikkat edilmelidir.
  • Soğanların olduğu bölmenin içine birkaç tane yeşil elma koyarak da soğanların filizlenmesini çok kolay bir biçimde önleyebilirsiniz. Elmalar soğanları uzun süre taze tutmaya yarayacaktır.

Soğan Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Satın alınan soğanların çok daha uzun süre kullanılabilmesi için kesinlikle kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir. Güneş gören, nemli ve sıcak yerlerde soğanlar kısa süre içinde çürüyecektir. Kuru soğanların ayrıca hemen nem kapabileceği için buzdolaplarında da saklanmaması tavsiye edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ