Sol Üst Karın Bölgesinde Yemekten Sonra Sıkışma

Sol Üst Karın Bölgesinde Yemekten Sonra Sıkışma

Yemek yedikten sonra karnın üst bölgesinde hissedilen sıkışmanın bir çok nedeni olabilir. Kimi zaman çok yemek yenmesine bağlı görülen bu sıkışma şikayeti, kimi zamansa ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilmektedir. Sıkışma/ağrı hissinin tam olarak hangi bölgede olduğu ve şiddeti gibi bilgiler, tanı aşamasında oldukça önemlidir.

Karnın Sol Üst Tarafında Ağrı

Halk arasında “bıçak gibi” şeklinde ifade edilen ani ve şiddetli ağrılar söz konusu olduğunda, reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarından şüphe duyulur. Karnın sol üst tarafında ağrı probleminin altında yatan nedene yönelik tedavi yöntemi değişiklik göstereceğinden, bir an evvel uzman doktora başvurulması önerilir.

Yemeği Fazla Kaçırmak

Karın bölgesinde yemekten sonra sıkışma problemi genel olarak fazla yemek yedikten sonra görülmektedir. Bu nedenden kaynaklı sıkışma sorunu, kısa zamanda kendiliğinden geçer. Şayet sıkışma ve ağrı sürekli tekrar ediyorsa, altında daha ciddi bir nedenin yattığından şüphe edilir.

Reflü 

En yaygın görülen mide rahatsızlıklarından biri olan reflü, karnın üst tarafında ağrı ve mide yanması gibi sorunlarla kendini belli edebilmektedir. Mide yanması/ekşimesinin yemekten sonra görülmesi normaldir. Fakat gün içinde yemek yemeye bağlı olmadan, 3-4 defa tekrar eden mide yanması durumunda reflüden şüphe edilir.

Ülser

Sindirim sistemini oluşturan mide, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağında oluşan aşınmaları takiben meydana gelen yara; ülser şeklinde ifade edilir. Karnın üst bölgesinde hissedilen ağrılar, mide astarındaki yaraların göstergesi olabilir. Doğru teşhis ve muayane için kesinlikle uzman doktora başvurulmalıdır.

Gıda Alerjisi

Vücudun alerjiyi tetikleyici maddeye karşı gösterdiği tepki, alerjik reaksiyon/durum olarak bilinmektedir. Tüketilen gıdalardan kaynaklı midede alerjen maddeye tepki meydana gelebilir. Tepki olarak, karnın üst bölgesinde ağrı sorunu baş gösterebilir.

 Kas veya Sinir Sıkışması/Zedelenmesi

Mideye yakın bölgelerde kaslarda veya sinirlerde sıkışma/zedelenme olması, karın bölgesinde sıkışma-ağrı şikayetine sebebiyet verebilir. Bu sebepten oluşan ağrı genellikle kısa süreli görülür.

Üst karın bölgesinde yemekten sonra sıkışma, öğün esnasında fazla yenmesinden kaynaklı olabileceği gibi çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde de görülebilmektedir. Şikayetin altında yatan nedenin doğru tetkiki ve tedavisi için uzman doktora başvurulması önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ