Soya Fasulyesi Nasıl Saklanır?

Soya Fasulyesi Nasıl Saklanır?

Soya sütü, tofu soya peyniri, soya sosu gibi mutfakta kullanılan pek çok ürünün üretiminde kullanılan soya fasulyesi; omega3 açısından oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde demir, çinko, antioksidan, fitokimyasallar, lif ve B vitamini bulunduran soya fasulyesi; %40 protein içermesi ile de hayvansal proteinlere rakip bir üründür. Bu sebeple vejeteryan bireylerin beslenmesinde oldukça önemli bir protein kaynağı olan soya fasulyesinin 1 su bardağı pişmiş hali bireyin günlük alması gereken protein ihtiyacının tamamına yakınını neredeyse karşılamaktadır.

Oldukça besleyici özelliklere sahip olan soya fasulyesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olarak da günlük beslenmede bulundurulması gereken bir besindir. Yüksek kolesterolün düşmesini sağlayan soya fasulyesi aynı zamanda regl düzensizliklerinin giderilmesinde de vücutta olumlu etkilere sahiptir.

Özellikle göğüs ve prostat kanserlerine karşı vücudu koruyucu özelliği sahip olan soya fasulyesi içeriğindeki albümin ile de özellikle menopoz döneminde kadınların sıcak basmalarını engelleme konusunda yardımcı bir besin ögesidir. Hormonal şikayetlerin azalmasında etkin rol gösteren soya fasulyesine günlük beslenme programında yer veren ülkelerde göğüs, akciğer, mide ve prostat kanserlerine daha az rastlanmaktadır. Cilt güzelliğini de etkileyen soya fasulyesi diğer kuru baklagillerde olduğu gibi düzenli tüketildiği durumlarda cildin durumunu iyileştirmektedir.

Ancak soya fasulyesi ihtiyaçtan fazla tüketilmemelidir. Aksi takdirde soyada bulunan fitoöstrojenlerin aşırı tüketimi bireyde sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Birçok besleyici özelliği olan soya fasulyesinin geldiği yer ise Asya’dır. Binlerce yıllık geçmişinde Asya’da önemli bir besin kaynağı olan soya fasulyesi birçok üründe hem ham madde hem de katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. ABD’de ise soya fasulyesi et tüketmek istemeyen bireylere alternatif olarak ilk kez 1922 senesinde soya fasulyesi eti olarak piyasaya sürülmüştür.

Bireylerin tercihine göre en çok tüketilen soya fasulyesi sarı soya fasulyesidir. Siyah soya fasulyesi ise sarı soya fasulyesine göre daha sert bir kabuğu sahip olması ile daha az tercih edilmektedir.

Soya Fasulyesi Nasıl Muhafaza Edilir?

Kullanılacak miktardan daha fazla alınan soya fasulyelerini muhafaza ederek telef olmasını engelleyebilir, ihtiyaç anında hemen kullanılmak üzere de elinizin altında bulundurabilirsiniz. İhtiyaçtan fazla aldığınız soya fasulyelerinizi temiz bir kağıt poşet içerine kullanılacak miktarlarda porsiyonlara bölerek koyunuz. Porsiyonlamış olduğunuz kağıt poşetlerde bulunan soya fasulyelerinizi buzdolabınızda 1 yıl gibi bir süreyle rahatça saklayabilirsiniz.

Ancak 1 seneden fazla muhafaza edilecek olan soya fasulyelerinin içeriğinde bulunan albümin adlı etken madde azalacaktır. Bu azalma yüzünden soya fasulyesinin besleyici değeri azalacaktır. Bu sebeple soya fasulyeleri hasat edildikten sonra soğuk ortamlarda muhafaza edilmeli, maksimum bir sene içerisinde tüketilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ