Susam Nasıl Saklanır?

Susam Nasıl Saklanır?

Susam iki çenekli ve kapalı tohum yapısına sahip olan bir bitki türüdür. Mutfaklarda kullanılan susam, susam bitkisinin tohumlarının kurutulup belirli işlemlerden geçmesi sonucunda elde edilmektedir. Susamın mutfaklarda birçok kullanım alanı bulunmaktadır. En çok kullanım şekli ise susamın işlenmesi sonucu oluşan tahin ve hamur işi gıdalara lezzet katmak amacı ile tane olarak kullanılmasıdır.

Lezzet açısından oldukça zengin olan susam lezzetinin yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalı olan bir besindir. Özellikle vücudun doğal yağ ihtiyacını karşılaması ve vücuda enerji vermesi özellikleri ile bilinen susamın daha birçok faydası bulunmaktadır. Hem sağlık açısından bu kadar faydalı hem de lezzet açısından bu kadar zengin olması nedeni ile sıklıkla kullanılan susam yıllık olarak tüketilen bir besin olduğu için saklanma koşullarına da oldukça dikkat etmek gerekir. Susamı doğru şartlarda saklamak için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Susam Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Ortamın Sıcaklığı

İlk olarak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta susamın saklandığı ortamın sıcaklığıdır. Susam çok sıcak ve çok soğuk olan ortamlarda saklanmaması gereken bir besindir. Özellikle kavrulmamış susam için ortam sıcaklığı çok daha önemli bir konudur ve susamın saklanması için ideal sıcaklık aralığı 15 ila 25 derece arasıdır.

Kavrulmuş susam kavrulmamış susama oranla sıcaklıktan çok daha az etkilenmektedir. Bu nedenle kavrulmuş susam için bu aralık biraz daha geniş olabilmektedir. Ancak bu koşullarda saklanmayan susamlar çok daha kısa sürelerde önce yumuşamaya başlar sonra küflenerek bozulur.

2-)Saklama Kabı

Saklama kabı susamların uzun süre saklanabilmesi için dikkat edilmesi gereken ikinci noktadır. Uygun saklama kabının seçilmesi durumunda susam tazeliğini çok daha uzun süre koruyarak lezzetini kaybetmeden uzun süre boyunca rahatlıkla saklanabilmektedir. Bunun için susamların uygun büyüklükteki cam kavanozlar içerisinde saklanması gerekir. Özellikle vakumlu kapak özelliğine sahip olan cam kavanozlar susamları saklamak için çok daha idealdır.

3-)Susamın Kalitesi

Susamların uzun süre saklanabilmesinde bir diğer etken ise elde edilmiş olan susamın kalitesidir. Elde edilen susamın tazeliği saklama süresi açısından çok önemlidir. Bunun ile birlikte susamların kaliteli bir şekilde işlenmiş olması da susamların uzun süre muhafaza edilebilmesini sağlar.

Kaliteli bir şekilde işlenmiş taze susamlar doğru saklama yöntemlerinin uygulanması ile birlikte oldukça uzun süre boyunca tazeliğini ve lezzetini kaybetmeden muhafaza edilebilir. Bunun için susamlar mutlaka hasat zamanlarında temin edilmelidir. Böylece çok daha taze olacaklardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ