Süt Kaç Dakika Kaynatılır?

Süt Kaç Dakika Kaynatılır?

Süt sağlık açısından oldukça önemli olan bir besin kaynağıdır. Özellikle kalsiyum açısından oldukça zengin olan süt mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir. Ancak sütü tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle de sütü açık olarak temin ediyorsanız, mutlaka kaynatarak tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde gerek beden sağlığı gerek de zihin sağlığı için oldukça önemli olan bu besin kaynağı çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Çiğ süt bakterilerin ve mikropların barınması için uygun bir ortama sahiptir. Bu nedenle çiğ süt mutlaka kaynatılarak tüketilmelidir.

İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan süt özellikle de içerdiği kalsiyum minerali açısından zenginliği nedeni ile kemik gelişimine çok iyi gelmektedir. Hatta kırık, çatlak gibi kemik problemlerine karşı tedavi edici bir özelliğe bile sahiptir. Bu nedenle süt tüketimine oldukça dikkat edilmelidir. Ambalajlar içerisinde satılan sütler gerekli işlemlerden geçtiği için kaynatılmasına gerek yoktur. Ancak açık olarak alınan sütler her ne kadar süt faydalı bir besin kaynağı olsa da çiğ olmasından dolayı çeşitli sağlık sorunlarını doğurabilmektedir.

Her ne kadar çiğ sütlerin kaynatılarak tüketilmesi gerekse de fazla kaynatılması durumunda da sütün içerisinde bulunan yararlı maddelerin de yok olması söz konusudur. Bu nedenle sütün kaynatılma süresi oldukça önemlidir. Bu sürenin bazı esneklikleri bulunabilir. Ancak alt ve üst sınırları bulunmaktadır. Bu sürelerden daha az kaynatılması sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi fazla kaynatılması da sütün yararını azaltacaktır.

Süt Kaç Dakika Kaynatılmalıdır?

1-)En Az 5 Dakika

Çiğ olarak temin edilmiş sütü kaynatmak için kullanacağınız tencereyi öncelikle temiz içme suyu ile çalkalayarak suyu dökün. Böylece sütün dibinin tutma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz. Bir süre karıştırmayı unutsanız bile öncesinde su ile çalkaladığınız için süt tenceresinin dibi tutmayacaktır.

Çalkalama işleminin ardından ise tüm sütü tencereye boşaltın ve ocağın altını yakın. Bu aşamada kullanacağınız tencerenin büyüklüğüne dikkat edin. Süt tencereye tam olarak denk gelmesi kaynama aşamasında taşmasına neden olabileceği için yeterli derinlikte bir tencere seçmeniz gerekir. Ocağın altını yaktıktan sonra ise belli aralıklar ile sütü karıştırarak kaynamasını bekleyin. Süt kaynadıktan sonra ise 5 dakika daha karıştırarak kaynatın. Ardından tencereyi ocaktan alın ve sütün soğumasını bekleyin.

2-)En Fazla 15 Dakika

Genellikle köy yerlerinden temin edilebilen çiğ sütleri alıp eve geldiğinizde hiç bekletmeden hemen kaynatmanız gerekir. Bunun için uygun büyüklükte bir tencereyi içme suyu ile çalkalayarak sütü tencereye boşaltın ve kaynaması için bekleyin. Bu arada belli aralıklarla sütü karıştırın ki dibi tutmasın. Süt kaynamaya başladıktan sonra 10 en fazla 15 dakika kadar daha kaynatın ve ocaktan alın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ