Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?

Son yıllarda tebeşir ile yazılarak kullanılan tahtaların kullanımdan kalkması onun yerine beyaz tahtaların ve ispirto içeren kalemler ile yazıların yazıldığı tahtaların gelmesi ile çocukların kıyafetlerinde, ellerinde ve çevrede tahta kaleminden kaynaklı leke oluşumu gözlenmektedir.

Tahta kaleminden kaynaklı lekeler kıyafetlerde genellikle yıkama işlemine bağlı olarak zamanla azalmaktadır. Ancak özellikle açık renk kıyafetlerde oluşan tahta kalemi lekelerinin çıkarılması için ekstra işlemlere gerek duyulmaktadır.

Beyaz Önlükten Tahta Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle öğretmenlerin ders esnasında giydikleri beyaz önlüklerde tahta ile etkileşim sonucunda ya da önlüğün cebine konulan kalemlerin kapaklarının açılıp boya sızdırması sonucunda beyaz önlükte tahta kalemi lekesi oluşabilmektedir.

Oluşan tahta kalemi lekelerini çıkartmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Sizin için aşağıda anlatılan yöntemlerden hangisi daha kullanışlı geliyor ise o yöntemi kullanabilirsiniz.

1-)Ağartıcı İçeren Deterjan Kullanın

Ağartıcı içeren maddeler beyaz önlüklerde bulunan lekelerinin tamamını çıkarmada yardımcı olmaktadır. Özellikle tahta kalemin sebep olduğu dokuya işleyen koyu renk lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz.

Ağartıcı içeren deterjan içerisinde lekeli bölgeyi bir süre bekletebilirsiniz. Ardından eliniz ile yavaş yavaş lekeli bölgeyi ovup lekeyi çıkartabilirsiniz. Ovma işlemini birkaç kez tekrar etmeniz gerekebilir. Bu işlemin ardından uygun yıkama koşullarında çamaşır makinesinde beyaz önlüğü yıkayabilirsiniz.

2-)Beyaz Sirke ve Karbonat Kullanın

Tahta kalemi ile leke olan bölgeyi sıcak su içerisinde bekletiniz. Bu bölgeye bol miktarda karbonat sürüp eliniz ile yavaş ovunuz. Son aşama olarak beyaz sirke döktüğünüz ılık su içerisinde beyaz önlüğü bir süre bekletiniz.

Bekletme süresi tahta kalemi lekesine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bazı durumlarda leke ilk etapta azalır ancak tamamen kaybolmaz bunun için tekrar işlemi uygulamak gerekir ya da azalan leke yıkamaya bağlı olarak kısa süre içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ