Tahta Kaşıklar Nasıl Temizlenir?

Tahta Kaşıklar Nasıl Temizlenir?

Mutfaklarda en çok kullanılan eşyalar tencere, tava, çatal, kaşık tarzı eşyalardır. Bu eşyalar her mutfağın olmazsa olmaz en temel eşyalarıdır. Mutfaklarda kullanılan seramik, teflon gibi çizilme özelliği olan eşyalar için her türlü araç gereç kullanılamaz. Bu özellikteki eşyaları kullanırken tahta eşyalar kullanmak gerekir. Bu nedenle çizilme özelliği olan türdeki tencerelerde yemek yaparken tahta kaşık kullanılır.

Bu tarz tencerelerde tavalarda tahta kaşık kullanılmadığı takdirde tencere tavalar sağlık açısından zararlı hale gelir. Ancak kullanılan tahta kaşıkların temizliği de iyi yapılmalıdır. İyi temizlenmeyen tahta kaşıklar da kirleri içinde biriktirerek sağlık açısından bir tehdit unsuru olur. Tahta kaşıkların temizliğini iyi yapabilmek için gereken malzemeler ise oksijenli su, karbonat ve zeytinyağıdır.

1-)Oksijenli Su

Oksijenli su ile tahta kaşık temizlemek oldukça pratik bir yöntem olmasının yanı sıra oldukça da etkili yöntemlerden biridir. Eczanelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz oksijenli su ile tahta kaşık temizliği yapmak için öncelikle tahta kaşığın sığabileceği bir kap çıkarın.

Daha sonra temizlemek istediğiniz tahta kaşığı kabın içine koyun ve üzerine oksijenli su dökün. Oksijenli su tahta kaşığın üzerini geçtikten sonra ise bir süre bekleyin. Bu işlemi su ile karıştırdığınız oksijenli su ile de yapabilirsiniz. Ancak sadece oksijenli su kullanmak daha etkili bir çözüm sağlayacaktır. Yeterince bekleyen tahta kaşığı daha sonra elde yıkayarak kurumaya bırakın. Bu işlemi ayda 1 kere uygulamak tahta kaşıklarınızın tertemiz olmasını sağlayacaktır.

2-)Karbonat

Karbonat ile tahta kaşık temizliği yapmak oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Çünkü karbonat suda çözüldüğü zaman tahta tarafından kolaylıkla emilir. Bu emilimin gerçekleşmesi durumunda ise tahta kaşığın içinde biriken besinlerin oluşturduğu asitleri nötrleştirir. Bu sayede tertemiz olur. Bunun için 2 su bardağına 1 tatlı kaşığı oranında karbonat koyun ve karbonat çözülene kadar karıştırın. Elde ettiğiniz karışımın içine tahta kaşıkları koyarak 20-30 dakika kadar bekleyin. Burada sıcak su da kullanabilirsiniz.

3-)Zeytinyağı

Tahta kaşık temizliğinde kullanılan malzemelerden biri de zeytinyağıdır. Bunun için saf zeytinyağı kullanmak daha etkili bir sonuç sağlayacaktır. Öncelikle fırınınızı 180 derecede çalıştırın. Ardından zeytinyağı ile tahta kaşığı ovalayarak kaşığın tüm yüzeyini yağ ile kaplayın. Fırın yeterince ısındıktan sonra kaşıkları fırına koyun ve 2-3 dakika kadar bekleyin. Bu süre geçtikten sonra elde yıkayarak kurumaya bırakabilirsiniz.

NOT: Tahta kaşıklar özellikle de vernikli tahta kaşıklar bulaşık makinesinde kesinlikle yıkanmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ