Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tavuk eti, kırmızı ete oranla daha uygun fiyatlı bir yiyecek olduğu için sık tercih edilen et çeşitlerinden biri olmuştur. Ancak bu kadar sık tercih edilmesine rağmen gıda zehirlenmelerine neden olan yiyecekler arasında da ilk sıralarda yerini almaktadır.

Tavuk etinin saklanma koşulları oldukça önemlidir. Aksi halde kolaylıkla bozulabilir ve bozuk tüketilen tavuk eti ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Sağlığınızı korumak adına tavuk etini sadece evinizde muhafaza etme bekletme şekillerinize bakarak değil, marketlerden satın alırken de aynı özeni göstermelisiniz.

Bozulan tavuk etinde mikroorganizmalar üremeye başlamış demektir. Mikroorganizmaların sayısı arttıkça tavuk daha çok bozulmuş ve daha tehlikeli hale gelmiş demektir. Tavuk bu mikroorganizmaları yanlış saklanma koşulları ile kendi içinde oluşturabileceği gibi dışarıdan alması da söz konusudur. Bu nedenle tavuğun bozulup bozulmadığını anlamak için yapılması gerekenleri iyi bilmek gerekiyor.

1-)Satın Alırken

Öncelikle her üründe yapılması gerektiği gibi son tüketim tarihine mutlaka bakılmalı. Diğer besinleri son kullanma tarihinin ne kadar yaklaştığı özellikle o gün içinde tüketilecekse çok önem taşımaz. Ancak alacağınız ürün tavuksa, son kullanma tarihine 3 günden fazla kalmış olmasına dikkat etmelisiniz. Tavuklar erken bozulma gösterebiliyor. Bunun dışında sulu kesim yapılan yani altında ped olan tavukları tercih etmeyin. Eve gidene kadar bozulma ihtimali var. Ayrıca çok miktarda kan ve su akıtan tavukları da kesinlikle almayın.

2-)Rengine Bakarak

Tavuk etinin rengi ten renginde olurken bozulmaya başlayan tavuk etinin rengi sarıya dönmeye başlar. Eğer ten renginden ziyade sarı rengi çağrıştırıyorsa, tavuk bozulmuş demektir ve kesinlikle tüketilmemelidir. Tavuğun derisinde ve deriye bağlı olan dokularda bu durum çok daha iyi gözlenir.

3-)Kokusuna Bakarak

Tavuk kokusunu tam olarak tarif etmek pek mümkün olmasa da herkes tavuk kokusunu bilir. Sağlıklı bir tavuğu kokladığınızda bunu anlarsınız. Ancak bozulmaya başlamış bir tavuk kokluyorsanız tavuk etinin ağır ve ekşi kokmaya başladığını göreceksiniz. Bu koku tavuğun bozulmaya başladığı gösteren ilk belirtilerdendir.

4-)Dış Görüntüsüne Bakarak

Üzerinde mukozayı andıran yapışkan bir sıvı bulunuyorsa, o tavuk bozulmuş demektir ve kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra etinin diri olması gerekir. Bunu anlamak için ise elinizi tavuğun üzerine koyun ve elinizi ileri geri hareket ettirin. Eğer tavuk parçalanıyorsa ya da elinizi çektiğinizde eski haline gelmiyorsa bozulmuş demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ