Taze Somon Balığı Nasıl Anlaşılır?

Taze Somon Balığı Nasıl Anlaşılır?

Somon balığı ya da diğer tüm balıkların taze yenilmesi hem sağlık açısından hem de balığın içerisindeki zengin vitamin ve minerallerden yararlanmak açısından büyük önem taşımaktadır. Çoğu zaman balığın taze olmaması hassas bünyeli kişiler olmak üzere çocukları ve diğer kişilerin zehirlenmesine sebep olabilmektedir.

Somon ülkemize ithal edilerek gelen balıklardan bir tanesidir. Kültürümüzde eskilerden beri var olan balıklardan bir tanesi olmadığı için bu balığın taze olup olmadığını ya da en iyisi nasıl olduğunu anlamak bazen kişiler tarafından zor olabilmektedir. Taze somon balığını anlayabilmek için, balığın taze olup olmadığını anlayabilmek için aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz.

1-)Balığın Rengine Dikkat Edin

Somon balığı ve diğer balıkların taze olup olmadığını anlamanın en temel ve kolay yollarından bir tanesi balığın rengidir. Balığın renginin soluk olması çoğu zaman bayat olduğunu göstermektedir. Parlak renkli, canlı renkli somon balığı genellikle balığın taze olduğunu göstermektedir. Somon balığının iç kısmının hafif pembemsi ve turuncu renge dönük olması balığın taze olduğunun göstergesidir. Ayrıca balığın pullarının canlılığı da tazeliği hakkında bilgi vermektedir. Pulların renklerinin solması, matlaşması balığın bayatladığının göstergesi olabilmektedir.

2-)Balığın Kokusuna Dikkat Edin

Balığın kokusu da balığın tazeliği hakkında bilgi vermektedir. Hava şartlarına bağlı olarak balığın bozulması ya da bayatlaması sonucunda balıkta hoş olmayan bir koku meydana gelmektedir. Kişi bu kokuyu çok kolay farkedebilir. Farkedilemeyecek durumlarda balığın ele alınarak yakından koklanması ve şüpheli bir durum olması durumunda kesinlikle somon balığının alınmaması tavsiye edilmektedir.

3-)Balığın Dokusuna Dikkat Edin

Somonun taze olup olmadığını anlamak için balığı elinize alınız ve dokusunu kontrol ediniz. Balığın pullu kısmından dokunduğunuzda dokunduğunuz yer batık bir şekilde kalıyor ise yukarıdaki maddelere de dikkat ettiğinizde aynı sonucu alıyorsanız, balık yüksek ihtimal bayattır.

Ayrıca dilimli şekildeki somonun iç kısmı lif lif olmuş ise balığın sıcaklık ya da çevresel etmenlerden kaynaklı olarak bozulması söz konusu olabilmektedir.

4-)Balığın Tadına Bakınız

Her yiyecekte olduğu gibi somon balığının da taze olup olmadığını tadından anlayabilirsiniz. Somon çiğ şekilde yani füme halinde de tüketilebilen bir balık türüdür. Bu şekilde balığın tadılması ya da pişirildikten sonra tadının farklı olması sonucunda da somon balığının taze olmadığı anlaşılabilmektedir. Şüpheli olunan durumlarda kesinlikle somon balığını tüketmeyiniz aksi halde zehirlenmeler meydana gelebilir, daha ciddi olgular gözlenebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ