Tencereye Yapışan Naylon Nasıl Çıkar?

Tencereye Yapışan Naylon Nasıl Çıkar?

Mutfak ortamında başa gelebilecek zorlu durumlardan birisi de tencerenin yüzeyine naylon yapışmasıdır. Yapışan naylon eriyeceği için hem yanık plastik kokusuna sebep olur hem de çıkarması zorlu bir leke bırakabilir. Naylonu tencerenin yüzeyinden çıkarmak farklı yöntemler bulunmaktadır. Naylon sıcak yüzeyde hemen erimeye başlayacağı için tencere, ütü, fırın gibi ev ve mutfak aletleri sıcakken uzak tutulmalıdır.

Tencereye Yapışan Naylonu Temizlemek

  • Tencereye yapışan naylonu temizlerken naylonun lekesi ince bir tabaka halinde ise bu durum kalın bir tabakaya göre daha zor olacaktır. Temizlerken kazıyarak çıkarma yöntemi uygulanacaksa tencere yüzeyine dikkat edilmesi, kazımanın sadece naylon lekesinin kenarını kaldırıp sıyırmak için kullanılması gerekmektedir.
  • Tencereye yapışan naylonun temizlenmesi için denenebilecek olan bir yöntem buz küpleridir. Yanmış naylon lekesinin üzerine buz küplerini koyun. Buz küplerini biraz bekletip aldıktan sonra yanık tabakanın kenarını bıçak gibi sivri uçlu bir aletle kaldırın. Bıçak veya jilet kullanırken tencerenin yüzeyine dikkat edilmelidir. Kenarını kaldırdıktan sonra metal veya tahta bir spatula ile dibini kazımayı deneyin.
  • Yanmış naylon lekesini çıkarabilecek bir diğer yöntem ise tiner yardımı ile ovalamaktır. Selülozik tiner ile ovalayıp çıkardıktan sonra sirke ve karbonatı karıştırarak elde ettiğiniz karışım ile yıkayın. Tiner yardımıyla yapışan naylonun lekesini çıkardıktan sonra bulunduğunuz ortamı havalandırmakta fayda vardır.
  • Tenceredeki diğer lekelere yaptığınız gibi normal bir deterjan ile ovalamak naylon yanığı söz konusu olduğunda işe yaramayabilir. Sıcak su ve etkili bir mutfak/fayans temizleyici ile ovarak naylon yanığını çıkarmaya çalışabilirsiniz.
  • Yapışkan malzemeleri çıkarmak için ütüde kullandığınız tuz-gazete yöntemini tencerede de kullanabilirsiniz.Çözüm olarak yapışmış ve erimiş naylonun üzerine tuz dökün ve ovalayarak gazete yardımıyla silin.

Tencereye Yapışan Naylon Elimi Yaktı

Tencereye yapışan naylonu temizlerken elinizi koruyacak bir eldiven giymekte fayda vardır. Temizlemek için bazı temizlik ürünlerinden yardım alacağınız için bulaşık eldiveni giyiniz. Plastiğin yaktığı deride iz kalma ihtimali vardır, bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Eğer eliniz plastik yüzünden yanarsa bir doktora danışmakta fayda vardır.

Plastik Yanığı Kokusu Zararlı mıdır?

Plastik yandığında ortaya çıkan duman insan sağlığına önemli derecede zarar verebilir. Yanmış plastiğin kokusu yoğun olarak alınmasıyla zehirlenmeye yol açabileceği için bulunduğunuz ortamı havalandırmakta fayda vardır.

Tencere gibi sıcak bir yüzeye yapışan naylon temizlikte zorlayıcı bir durumdur. Bahsettiğimiz yöntemleri kullanarak tenceredeki naylon lekesini temizleyebilirsiniz. Bu yöntemleri uygularken tencere yüzeyine dikkat etmek gerekir. Eğer tiner yardımı ile temizleyecekseniz tencereyi tinerden arındırdığınıza emin olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ