Tereyağı Lekesi Nasıl Çıkar?

Tereyağı Lekesi Nasıl Çıkar?

Tereyağı lekesi günlük hayatta karşılaşabildiğimiz en zorlu lekelerden biridir. Her ne kadar temizlemesi zor gözükse de aslında çok kolay yöntemleri vardır. Ayrıca bu yöntemler kolay olduğu kadar ekonomiktir de. Bu yöntemleri uygularken farklı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu noktalar kumaşların renkleri, yapıları, türleri gibi ayrılır. Bu nedenle her yöntem her kumaşta uygulanmaz. Bu yöntemleri uygularken kullanılacak malzemeler ise bulaşık deterjanı, talk pudra, yumuşak fırça, temiz bir bez, eter, amonyak ve ütüdür.

1-)Bulaşık Deterjanı

Bulaşık deterjanı tüm yağ lekeleri için tüm renk kumaşlar için en etkili yöntemlerden biri. Ancak kullanılan bulaşık deterjanının özellikleri çok önemli. Çünkü buna dikkat edilmediği takdirde çamaşırlarınız zarar görebilir. Bulaşık deterjanı yöntemi açık renk çamaşırlarınız adına özellikle beyaz çamaşırlarınız adına hiçbir sorun teşkil etmez. Limon veya portakal özlü olmaması asit içeriğini düşüreceği için daha etkili olacaktır. Uygun bulaşık deterjanı ile lekenin üzerini fazla bastırmadan ovun ve 15 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra her zaman ki gibi makinenizde yıkayın ve kurumaya bırakın.

Koyu renkli çamaşırlarınız için ise bu işlemi koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanları ile uygulayabilirsiniz. Bu detaya dikkat etmezseniz çamaşırlarınızın renginde değişme, akma, ağarma gibi problemler ortaya çıkabilir.

2-)Talk Pudra

Talk pudra kumaş türünden çok lekenin oluşma süresine göre daha etkilidir. Yeni oluşan yağ lekelerinde oldukça etkili bir yöntemdir. Oluşan yağ lekesinin üzerine talk pudra dökün. Pudra yağın üzerini kapladıktan sonra yağın pudrayı emmesini bekleyin. Bu süreç 1 saati bulabilir.

Kumaşınızın yağlı kısmı pudrayı emdikten sonra pudranın üzerine temiz bir bez serin. Bu şekilde bezin üzerinden kumaşı ütüleyin. Ardından da kuruyan pudrayı yumuşak bir fırça ile bastırmadan fırçalayın.

3-)Eter Kullanarak

Öncelikle eterin yanıcı ve uçucu bir madde olduğunu unutmayın. Bu yöntemi sentetik kumaşlarda kullanın. Açık renk kıyafetleriniz için kullanırken renk vermeyen bir kumaş parçası veya bez kullanın. Bu bezi etere batırın ve oluşan yağ lekesini bastırmadan dairesel hareketler ile silin. Uçucu madde olduğu için açık havada kurumaya bırakın.

4-)Amonyak

İpek kumaşlarınızda oluşan yağ lekeleri için 1 bardak suyun içerisine 1 fincan amonyak koyun. Bu karışıma bir bez batırın ve bu bez ile yağ lekesini iyice silin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ