Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Tırnak batması tırnağın normal şeklinde çıkamamasından meydana gelir. Tırnak dibinde ya da kenarlarında iltihaplanma meydana gelir ve kişi çok acı duyar. Peki tırnak batması neden olur ? Nasıl geçer ?

Hissedilen batma genellikle sıkı ve dar ayakkabı giyilmesinden ya da topuklu ayakkabı giyerek ayak parmak uçlarının ayakkabıya vurması sonucu tırnak şekillerinin bozulmasından meydana gelmektedir.

Bu sorun özellikle yetişkinlerde görülmektedir. Erkek yetişkin bireylerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Tırnak batması genellikle baş parmakta meydana gelir ancak diğer parmaklarda da meydana gelebilir.

Tırnak batması hemen tedavi edilmediği taktirde iltihap yayılır ve bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Hatta tedavi edilmeyen tırnak batmasında iltihap kemiğe bulaşabilir.

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak batmasının ilk evreleri evde alınan birkaç önlem ile iyileştirilebilir. Tırnak batması olan kişi;

  • Günde dört defa ayağını ılık su içerisinde en az 20 dakika bekletmeli. Ilık su içerisine tuz atarsa daha faydalı olabilir.
  • İltihaplı olan kısmı sabun ile günde en az iki defa yıkayarak iltihabın yayılmasını engellemeli.
  • Deri ile tırnağın battığı yer birbirinden ayrılmalıdır. Birbirlerine temas etmemesi için pamuk ve benzeri temiz bir materyal koyabilirsiniz.

Tüm bu önlemleri almanıza rağmen tırnak batmanız geçmiyor ise mutlaka doktorunuza başvurarak uzman görüşü alınız.

Cerrahi müdahalede önce kişi doktor tarafından muayene edilir. Cerrahi müdahale öncesi tetanoz aşısı vurulur. Kişinin tırnak batmasının olduğu tırnağı lokal anestezi ile o bölgeden alınır.

Kişi cerrahi müdahale sonrasında en az 15 gün kapalı ayakkabı giymemeli, terlik, sandalet gibi açık ayakkabı giymelidir. Tırnağı alınan bölgenin mikrop kapmaması için gerekli özeni göstermelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ