Tofunun (Soya loru) Faydaları Nelerdir?

Tofunun (Soya loru) Faydaları Nelerdir?

Tofu yaklaşık 200 yıl kadar önce uzak doğu bölgesinde keşfedilmiştir. Özellikle Çin’de çok yaygın olan bir peynirdir. Soya loru olarak da bilinir. Katı tofu, ipeksi tofu, yumuşak tofu olmak üzere üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede farklı şekillerde de tüketilebilir. Tofuyu ülkemizde marketlerde kolaylıkla bulamayabiliriz. Tofuyu evde de kolaylıkla yapabiliriz. Tarifi aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.

Tofunun Faydaları Nelerdir?

Tofu özellikle vegan ve vejeteryan beslenen kişiler için oldukça tavsiye edilen bir besindir. Tofu içinde bulundurduğu protein ve vitamin anlamında çok zengindir. Özellikle B vitamini ve demir deposu olmasıyla bilinir. Et ile aynı tutulabilecek değerlere sahiptir. Tofu içerisinde etten çok daha az miktarda kolesterol bulundurur. Kolesterol problemi yaşayan insanlar içinde çok fazla önerilmektedir.

Aynı zamanda tofu içerisinde vücudumuzun üretemediği ve almamız gereken bütün amino asitleri bulundurmaktadır. Tofu dünyanın protein bakımından en zengin besinleri arasında yer almaktadır. Peynir çeşitleri arasında kalsiyum değeri en yüksek orana sahip olan besin tofudur. Ayrıca içerisinde yüksek oranda magnezyum, çinko ve fosfor bulundurmaktadır.

Evde Tofu Nasıl Yapılır?

Malzemeleri:

  • Bir buçuk kilo soya fasulyesi
  • Bir su bardağı limon suyu
  • Üç su bardağı su

Hazırlanışı:

6-7 saat suda bekleterek ya da haşlayarak yumuşak hale getirdiğimiz soya fasulyesini çatal ya da başka şekilde ezerek püre haline getirin. Pürenin suyunu sıkarak posasını alıyoruz. Bu işlemi tülbent yardımıyla yapabiliriz. Kalan suyu ise soya fasulyesinin sütüdür. Elde ettiğimiz soya sütünü bir tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ateşten alıp ılık olana kadar bekliyoruz. Geniş bir kaba limon suyunu koyuyoruz üzerine yüksekten olacak şekilde sütü ekliyoruz. 5 dakika bekletip karışımı tekrar süzün. İpeksi tofu elde etmek için bu işlemi 5 dakikada bir 5 kez, yumuşak tofu için 6 kez, katı tofu için 7 kez yapmamız gerekmektedir.

NOT:Tofu dondurularak 5 ay kadar saklanabilir. Bozulan tofunun tadı tatlı bir hale dönüşür.

Tofu Nasıl Tüketilir?

  • Küçük parçalara bölüp çorba ve yemeklerimize ekleyebilirsiniz.
  • Omlet yapabilirsiniz
  • İçerisine baharat ekleyip ezerek sandviç harcı şeklinde kullanabilirsiniz.
  • Üzerine deniz ürünleri sosları ekleyebilirsiniz
  • Izgara yapabilirsiniz
  • Salatalara ekleyerek kullanabilirsiniz.

NOT: Yumuşak tofu özellikle çok yaşlı ve bebekler için beslenme programlarına eklenmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni hem tüketiminin yumuşak olması nedeniyle kolay olması hem de çok fazla besin tüketimi yapamamalarına rağmen tofuyla birçok vitamin, mineral ve protein ihtiyaçlarını giderebilecekleri içindir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ