Topuk Uyuşması

Topuk Uyuşması

Vücutta herhangi bir yerinde oluşabilen karıncalanma, uyuşma sorununa bacak veya topuk bölgesinde de rastlanabilmektedir. Bacağın tümünde uyuşma görülebileceği gibi yalnızca topuk bölgesinde karıncalanma sorunu baş gösterebilmektedir. Lokal yani bölgesel uyuşma olarak bilinen bu şikayetin en bilindik nedenlerinden biri; sinir hasarıdır. Sinyal ile vücutta iletimi sağlamaktan sorumlu sinirlerde oluşabilecek hasar, zedelenme uyuşma sorununa sebebiyet verebilmektedir. Sinirler dışında karıncalanma(uyuşma) şikayetin altında yatan başka nedenler olabilir.

Topuk Uyuşması Neden Olur?

Sinirlerin Hasar Alması/Zedelenmesi

Sinyal iletimi fonksiyonunu gerçekleyen sinirlerin darbe alması veya sinirlere doğru kuvvet uygulanması, uyuşma-karıncalanma sorununa sebebiyet verebilmektedir. Sinir hasarından kastedilen, fiziksel bir durum olmayabilir. Diyabetik nöropati ve tiroid hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar, sinirlerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Özellikle diyabet hastalarında sık görülmektedir. Bu sebepten kaynaklı uyuşma probleminin giderilebilmesi için sinir hasarının altında yatan neden doğru belirlenmeli, ardından bu nedene bağlı olarak tedavi sürecine geçilmelidir.

Kan Dolaşımının Zayıf Olması 

Kan dolaşım sisteminin kötüleşmesi, tam anlamıyla gerçeklenmemesi halinde kollarda veya bacaklarda uyuşma hissi oluşabilmektedir. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigara gibi etkenler dolaşım sistemini olumsuz etkileyebilen unsurlardır. Bunların yanı sıra dolaşımın zayıf olması, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemelidir.

Yanlış Oturuş/Duruş Pozisyonu 

Özellikle tüm gün masa başında çalışan kişilerde, yanlış oturuş pozisyonundan ötürü ayak uyuşması sorununa sık rastlanmaktadır. Yanlış duruş veya oturuş, kan akışını olumsuz etkileyerek uyuşmayı(karıncalanma) tetikleyebilir. Bu nedenden oluşan şikayet genel olarak kısa sürelidir, kendiliğinden birkaç dakika içerisinde geçmesi beklenir.

Ayaklarda rastlanabilen uyuşma, tek başına topuk bölgesinde hissedilebilmektedir. Topuk uyuşması, çeşitli metabolik rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemelidir. En kısa zamanda doğru tetkik ve teşhis için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ