Türk Kahvesi Böceklenir mi?

Türk Kahvesi Böceklenir mi?

Türk kahvesi ülkemizde vazgeçilmez lezzetler arasında yer almaktadır. Lezzet konusu tamamı ile göreceli bir kavramdır. Bu nedenle Türk kahvesinin sevmeyeni de vardır ancak sevenlerinin yanında bu oran istisna sayılabilecek kadar azdır. Her ne kadar çok sevilse de günümüz şartlarında hayatlar git gide yoğunlaştığı için türk kahvesi yapmak bile zaman zaman zor gelmeye başlamıştır.

Türk kahvesi uygun koşullarda saklanmadığı durumlarda zaman içerisinde bayatlamaya başlar ve istediğiniz o tadı bulamazsanız. Bu nedenle iyi bir Türk kahvesi içebilmek için kahveyi saklama koşullarına dikkat ederek saklamanız gerekir. Aksi takdirde bariz bir bozulma gözlemlenmese de kahve bayatlar ve kahvenin bayatlaması bozulmaya başladığının bir göstergesi olur.

Uzun süre kullanılmayan kahvelerin üzerinde örümcek ağını anımsatan beyaz bir ağ yapısı bile oluşmaya başlar. Bu kahveler ise kesinlikle tüketilmemelidir. Türk kahvesinin bozulmaması için ise dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Türk Kahvesinin Bozulmaması için Dikkat Edilmesi Gerekenler

1-)Kahvenin Şekli

Kahve adını verdiğimiz içecek aslında kahve ağacının çekirdeklerine verilen bir isimdir. Bu nedenle demleme ya da pişirme gibi farklı teknikler uyguladığımız kahveler aslında çekirdek olarak doğada yetişmektedir. Bu çekirdeklerin toplanıp kurutulması sonucunda öğütülmesi ile de toz kahveler oluşmaktadır. Kahvenin tüketileceği şekle göre farklı kalınlıklarda öğütülmektedir. Türk kahvesi için ise kahve çekirdeklerinin çok ince şekilde öğütülmesi gerekmektedir.

Ancak Türk kahvesini uzun süre saklamak istiyorsanız, mutlaka çekirdek olarak muhafaza etmeniz gerekir. Kahve emici özelliğe sahip bir besin olduğu için öğütülme işlemi ile birlikte öğütüldüğü ortamın kokusunu içine çekmeye başlamaktadır. Bu nedenle çekilmiş kahvenin ömrü çekirdek kahveye oranla çok daha az olmaktadır. Aynı nedenden dolayı taze çekilmiş kahvenin tadı da çok daha lezzetli olmaktadır.

2-)Nemden Uzak

Kahvenin bozulmaması için saklandığı ortama çok dikkat etmek gerekir. İyi koşullarda saklanmayan kahve kısa süre içerisinde bozulmaya başlamaktadır. Bu nedenle kahvelerin nemden uzak bir ortam içerisinde saklanması gerekir. Nem kahvenin bozulmasında önemli bir yere sahiptir. Nemli ortamlarda kahvenin ömrü ciddi oranlarda azalmaktadır. Bu nedenle kahvenin olabildiğince nemden uzak tutulması gerekir.

3-)Oksijen

Oksijen de kahvenin bayatlamasına neden olan bir etkendir. Bu nedenle kahvenin mutlaka oksijen ile teması kesilerek saklanması gerekir. Bunun için kahveyi, paketini açtıktan sonra küçük porsiyonlara ayırarak hava almayan cam kavanozlarda saklamak gerekir. Ancak kahve fırınlanma işleminden sonra ortama karbondioksit vermektedir. Kapalı kalması durumunda bu karbondioksit de kahvenin yapısına zarar vermektedir. Bu nedenle kahvenin tüketilmeden önce tüketileceği miktarda öğütülmesi en ideal saklama tekniğidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ