Türk Kahvesinin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Türk Kahvesinin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Türk kahvesi Türk toplumunun en çok tükettiği içecekler arasında ilk sıralarda yer alan geleneksel bir hal almış bir kahve türüdür. İlk önce kokusu cezbetse de lezzeti ile de bu durumu destekler. Hemen hemen herkes neredeyse her gün Türk kahvesi tüketir. Ancak Türk kahvesi uzun soluklu saklanabilecek içeceklerden biri değildir. Bu nedenle saklanma koşullarına oldukça dikkat etmek gerekir.

Türk kahvesinin bozulmasında da en önemli etken hava koşullarıdır. Çünkü Türk kahvesi özellikle nemden oldukça çok etkilenir. Ancak tüm önlemleri almanıza karşın Türk kahvesinin bayatlaması yani bozulmuş olması kaçınılmaz olabilir. Bu durum tamamen saklanma koşulları ve kahvenin yapılış şekli ile ilgili bir durumdur.

Bozulmuş Kahve Nasıl Anlaşılır?

1-)Kokusuna Bakarak

Türk kahvesinin bozulup bozulmadığını anlamak için uygulanabilecek en etkili yöntem koku testi yapmaktır. Çünkü Türk kahvesi oldukça zengin bir kokuya sahiptir. Bu nedenle kokusuna bakarak Türk kahvesinin bozulup bozulmadığını anlamak en kolay yöntemdir. Taze Türk kahvesi buram buram kokar ve günün her saati insanı cezbeder.

Ancak bayat Türk kahvesinin kokusu bayatlığı ile doğru orantılı olarak ya çok az kokar ya da hiç kokmaz. Eğer Türk kahvesinde kahve kokusu almıyorsanız hatta bunun yerine maya, bira, şarap gibi malt kokular alıyorsanız kahvenin bozulmuş olduğunu anlayabilirsiniz.

2-)Görüntüsüne Bakarak

Kahvenin bozulup bozulmadığını anlamak için görüntüsüne bakmakta etkili bir yöntemdir. Üstelik bu yöntemi uygulamakta oldukça kolay ve pratiktir. Bunun için yapmanız gereken tek şey ise Türk kahvesinden bir kaşık almak. Kaşığa aldığınız kahveyi azar azar tekrar kahvenin içine dökün. Eğer kahveniz bu işlemi yaparken tek tek düşüyorsa kahve taze demektir. Ancak yapışma hali ya da topaklanarak düşme hali mevcut ise kahve bozulmuş demektir.

3-)Hava Koşullarına Bakarak

Hava koşulları kahvenin bozulmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle kahvenin bozulmuş olma ihtimaline karşın bulunduğu ortamın hava koşullarına dikkat edin. Kahve nemden ve doğrudan güneş ışığından uzak bir ortamda saklanmalıdır. Nemli ortam kahvenin bozulması için ideal ortamı sunar. Eğer kahveniz karanlık, serin ve kuru bir ortamda bulunuyorsa 15 gün kadar tazeliğini koruyacaktır. Bunun yanı sıra kahve sakladığınız kabın küçük olmasına da özen gösterin pişirilmek üzere kapağı her açıldığında hava ile temas etmesi kahvenin çabuk bozulmasına neden olacaktır.

NOT: Bütün çekirdeklerin çekilmesi sonucu elde edilen Türk kahvesi için çekirdeklerin yeni öğütülmüş olması kahvenin taze olması anlamına gelmez. Bu nokta da çekirdeklerin saklanma koşulları önem kazanır ve doğru koşullarda doğru yöntemeler uygulanarak saklanmayan kahve çekirdekleri bayat bir kahve oluşmasına neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ