Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Turşu uzun bir süre fermente sonucu oluşan bir besin olduğu için insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Turşunun başlıca faydaları sindirim sistemini güçlendirmek, metabolizmayı çalıştırmak, kansere karşı koruyucu bir etki gösterme, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma, kalp ve sinir sistemini güçlendirme, damar tıkanıklıklarına karşı etkili olmasıdır. Bu özelliklerinin yanı sıra turşu belki de en çok çeşitliliğe sahip olan bir besindir. Çeşitlilik anlamında bu denli geniş bir yelpaze sunuyor olması faydalarını da arttırmaktadır.

Genel olarak turşunun faydalarının yanı sıra özele inildiği zaman farklı turşu çeşitlerinin farklı konularda da etkileri, yararları bulunmaktadır. Özellikle doğal antibiyotik olarak da bilinen sarımsaktan elma sirkesi ile elde edilen sarımsak turşusu tam bir antibiyotik özelliği görerek vücudu her anlamda korumaktadır. Turşu her ne kadar saymakla bitmeyecek faydaya sahip olsa da turşu kurarken oranlara çok dikkat etmek gerekir.

Doğru oranların tutturulması sonucunda turşu çok uzun süre yıllarca hiç bir bozulmaya uğramadan muhafaza edilebilir. Ancak doğru oranların tutturulmaması sonucunda bir süre sonra turşu bozulmaya başlar. Turşunun bozulduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Yumuşama

Yumuşama turşunun bozulduğunu anlama konusunda ilk dikkat edilmesi gereken ve ilk dikkat çeken noktadır. Turşunun yumuşaması kolaylıkla fark edilebileceği için turşunun bozulduğunu anlama konusunda da en pratik yöntemdir. Kurduğunuz turşu zaman içerisinde sertliğini kaybederek yumuşamaya başlamış ise bozulmuş demektir. Bunun en temel nedeni turşu suyundaki tuzun azlığıdır. Bunun yanı sıra yüzeyde mayalardan dolayı oluşan zarın temizlenmemesi de turşunun yumuşamasına neden olur.

2-)Şişme

Şişme sebze turşularında gözlenebilen bir tür turşu bozulma belirtisidir. Kurduğunuz turşuda şişme olduğunu anlamak için turşudaki sebzelerden birini ortadan kesin. Eğer içinde boşluklar oluşmaya başlamış ise turşu bozulmuş demektir. Bunun nedeni genellikle turşu suyuna fazla miktarda tuz atılmasıdır. Bu durumun oluşmasını engellemek için tuz oranını doğru şekilde ayarlamaya özen gösterirken taze sebzeler kullanmaya dikkat edin.

3-)Çiçeklenme

Çiçeklenme kurduğunuz turşunun hava almasından ya da sıcakta beklemesinden dolayı oluşabilecek bir bozulma şeklidir. Turşunun çiçeklenme ile bozulduğunu anlamak için üzerine bakmak gerekir. Eğer turşunuzun üzerinde beyaz bir zar oluşmuş ise turşu bozulmuş demektir ve bu zar temizlenerek turşunun serin bir ortama alınması gerekir.

4-)Küflenme

Küflenmiş turşular kesinlikle tüketilmemelidir. Turşuların küflendiğini anlamak için turşu kavanozunun üzerindeki tabakaya dikkat etmek gerekir. Mayalardan kaynaklı beyaz bir zar oluşumu normal karşılanabilirken beyazdan farklı renklerde bir zar yüzeyi varsa turşu küflenerek bozulmuş demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ