Turşuya Şeker Neden Konur?

Turşuya Şeker Neden Konur?

Turşu kurma işlemi sevilen besinlerin mevsimi dışında da tüketilebilmesi için geliştirilmiş olan oldukça etkili bir yöntemdir. Çeşitli sebze ve meyvelerden birçok turşu elde edilebilmektedir. Turşunun olgunlaşma süresi olarak bilinen süreç içerisinde laktik asit fermantasyonu geçirmesi turşusu kurulmuş olan sebze ya da meyvenin uzun süre boyunca tüketilebilmesi sağlamaktadır.

Ancak bu aşama da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Öncelikli olarak kullanılan malzemelerin oranına çok dikkat edilmelidir. Turşu çeşitlilik anlamında oldukça zengin bir besin olduğu için çok farklı damak zevklerine hitap edebilmektedir. Bu nedenden dolayı da kurma aşamasında da damak zevki farklılıklarından dolayı bazı farklar oluşmaktadır. Bu farklardan en çok bilineni ise sirke ve limon ikilisidir.

Kimisi turşunun sirke ile daha iyi olgunlaşacağını düşünürken kimisi de limon suyu ile daha iyi olgunlaşıp daha lezzetli olacağını düşünmektedir. Turşu kurulurken iyi bir şekilde fermente olup asitli bir yapıya sahip olması için turşunun içine çeşitli malzemeler koyulmaktadır. Ancak her malzemenin turşuya farklı etkileri olacağı için doğru malzemenin seçilmesi gerekir. Şeker turşunun iyi bir şekilde asitlenerek bozulmadan uzun süre dayanmasına neden olmaktadır. Ancak şeker kullanımına da dikkat etmek gerekir.

Turşuyu Şeker Eklenmesinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Sirke Ruhu Yerine

Sirke ruhu, turşu suyuna asitlenmesini kolaylaştırmak amacı ile koyulan malzemelerden birisidir. Ancak sirke ruhu kurduğunuz turşunun sert olmasına neden olmaktadır. Kurduğunuz sirkenin sert olmasını sağlarken de asitlik oranını olması gerekenden çok daha fazla arttıracaktır. Bu nedenden dolayı da özenle kurmuş olduğunuz turşu fazla asit ve fazla sertlik nedeni ile ev turşusu lezzetinden uzaklaşacaktır.

Bu nedenle evde turşu kurarken tarifinizde sirke ruhu bulunuyorsa, bunu tariften çıkararak yerine eser miktarda toz şeker eklemeniz gerekir. Şeker turşunun asitlik oranını olması gereken seviyeye çıkararak oldukça lezzetli bir turşu tüketmenize neden olacaktır. Evlerde sirke ruhu kullanılarak hazırlanan turşuların tadı ev turşularından daha çok satın alınan hazır turşuların tadına benzemektedir.

2-)Limon Tuzu Yerine

Limon tuzu da birçok turşu tarifinde yer alan malzemelerden birisidir. Ancak limon tuzu turşularda sağladığı asitlik oranı nedeni ile turşunun ekşi bir lezzete sahip olmasına neden olmaktadır. Ekşi turşu seviyorsanız ya da kullandığınız sebzeye göre turşunuzun ekşi olmasını istiyorsanız, limon tuzu kullanmak daha etkili olacaktır.

Ancak ev turşusu tadında turşular elde edebilmek için tarifinizde limon tuzu bulunuyorsa, bunun yerine turşularınıza şeker ilave etmeniz gerekir. Şeker turşu suyunun asitliğini dengeleyerek limon tuzuna oranla daha az ekşi olmasına neden olacaktır. Fazla ekşi sevilmemesi durumunda da oldukça lezzetli bir turşu elde edilmiş olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ