Viski Nasıl Saklanır?

Viski Nasıl Saklanır?

Viskinin kalitesini korumak için uygun saklama koşulları önemlidir. Depolama yöntemi ve koşulları sakladığımız her bir viski şişesinin lezzetini, aromasını ve karakterini kesinlikle etkileyecektir.

Gerçek bir mahzen, iki önemli nedenden ötürü viski depolanması ve muhafazası için ideal bir yerdir:

  • Oda sıcaklığı genellikle 15 – 18 ° C’de sabit kalır.
  • Oda nispeten karanlıktır ve sadece minimum miktarda güneş ışığı ve ısı mahzene girer.

Ne yazık ki çok az insanın evinde böyle bir ortam vardır. Ama alternatif olarak sadece bir raf bile yeterli olabilir. Pencerenin tam karşısında olmayan, güneşe maruz kalmayan ve oda ısısının yüksek olmadığı yerlere monte etmek için kendinize ahşap bir raf tasarlayabilirsiniz. Kapalı viski şişesini muhafaza etmek kolaydır. Ancak açık viski şişelerini saklamak oldukça zordur.

Viski Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Şişeyi Dik Yerleştirme

Şarabın aksine, viski yan şekilde muhafaza edilmeye sevmez. Viski yüksek konsantrasyonda alkolden (% 40 Vol +) oluştuğu ve yan yattığında mantara değecek olan alkolün, mantarı eritip içeri oksijen girmesini sağlayacağı için oksitlenmeye neden olabilir. Bu da viskinin tadının bozulmasına yol açar.

2-)Mantarı Nemli Tutma

Şişeyi dikey bir konumda muhafaza ederek mantarı iyi durumda tutmaya çoktan başladık. Mantarın iyi durumda olması için dikkat edilmesi gerek bir husus daha var. Şişe kapatıldığında bile, hafif bir buharlaşma gerçekleşir; bu buharlaşma mantar için faydalıdır. Mantarın nemlendirilmesi ve ıslak kalması için belirli aralıklarla (örneğin ayda bir kez) şişeyi baş aşağı çevirmeye dikkat edin.

3-)Güneş Işığıyla Teması Engelleme

Viskiyi her zaman doğrudan güneş ışığından uzakta ve evinizin en havalı yerinde bırakın. Güneş ışığı viskinin lezzetindeki değişiklikleri hızlandırır. Uzun süreli güneşe maruz kalma da rengini etkileyebilir ve buharlaşmayı hızlandırır. Çoğu viskinin kutuların içinde satılmasının esas nedeni de budur ve oldukça akıllıca bir yöntemdir. Birçok şişenin farklı tonda bir koyu yeşil rengi vardır; çünkü belirli bir ölçüde güneş ışığını (şeffaf şişelerin aksine) saptırır.

4-)Sıcaklığa Dikkat Etme

İdeal sıcaklık 15 ila 20 derece arasındadır. Bunun yanında viskiyi saklarken sıcaklık değişimini önlemek için dikkatli olunmalıdır (yukarıda belirtilen aralıkta en fazla 3 – 4 ºC). Çünkü her sıcaklık değişimi durumunda şişeye temas eden oksijen miktarı da değişir. Bu da viskiye zarar verebilir. Mümkün olan en iyi sıcaklığın sağlanabilmesi için rafınızın her türlü ısı kaynağına yakın durmasını önleyin. Bu kuralları izleyerek viskinin lezzetini koruyabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ