Viskon Kumaş Esnek midir?

Viskon Kumaş Esnek midir?

Kayın ağacı kayıngiller ailesine ait olan bir ağaç türüdür. Farklı cinsleri bulunan kayın ağacının en çok bilinen cinsi ise fagus cinsidir. Kayın fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen bir isimdir. En yaygın cinsi fagus olmasından dolayı halk arasında fagus ağacı olarak da bilinmektedir. Buna ek olarak halk arasında akhuş ismi de belli yörelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Kayın ağaçları hava kirliliğini önlemek adına oldukça önemli ağaçlardır. Fagus ya da akhuş ağacı olarak da bilinen bu ağaçlar yılda 1 ton tozu süzerek hava kirliliğini azaltırken aynı zamanda da baca gazlarını, muhtelif bakterileri ve virüsleri bünyesinde bulundururken egzos kaynaklı hava kirliliğini de %60 oranında düşürmektedir.

Dünyaya bu anlamlarda birçok fayda sağlayan kayın ağaçlarının bir başka kullanım alanı daha bulunmaktadır. Kayın ağaçlarının kullanım alanları arasında ilk sıralarda yer alan ise tekstil alanıdır. Tekstil ürünleri arasında yer alan ve sevilerek kullanılan kumaşlardan bir tanesi de viskon kumaştır. Viskon kumaşlar kayın ağaçlarından elde edilen selülozlar ile üretilmektedir. Pamuklu kumaşlarda ham maddesi olan pamuğun yapısı nedeni ile viskon kumaşlar ile benzerlik göstermektedir. Ancak özellik oranları birbirlerinden çok daha farklıdır. Viskon kumaş ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi de esneklik özelliğidir. Bunun için öncelikli olarak viskon kumaşın bazı özelliklerini bilmek gerekir.

1-)Viskon Kumaşın Bazı Özellikleri

Kayın ağaçlarında bulunan selülozlardan üretilen viskon kumaşın en çok dikkat çeken ve en çok tercih edilme nedeni olan özelliği yumaşak ve rahat bir kumaş türü olmasıdır. Viskon kumaşlar yapısal özelliği nedeni ile parlak bir görünüme sahiptir. Bu parlaklık ise şık kıyafetler üretmek için önemli bir özellik olarak yer edinmiştir. Bunların yanı sıra yıkama kolaylığı, yüksek emilim gücüne sahip olması, boyanma açısından kolay bir kumaş türü olması, baskı yapılabilir bir kumaş olması, statik ve tüylenme problemlerinin yaşanmaması, kaygan bir kumaş olması, dayanıklı olması ve kısa süre içerisinde kuruması gibi özelliklerinin bulunması da viskon kumaşların tercih edilmesini etkileyen nedenler arasında yer almaktadır.

2-)Esneme Özelliği

Esneme özelliği zaman zaman özellikle tercih edilen bir özellik olsa da bazı durumlarda bu özelliğin olması istenilmemektedir. Bu durum ise üretilen ürünün kullanım alanına bağlı olarak değişmektedir. Ancak viskon kumaşlardan elde edilen kıyafetlerin çok fazla esneme payı bulunmamaktadır. Bu özelliği sayesinde de en çok kullanıldığı giyim alanları iç giyim ile abiye giyimdir. Viskon kumaşlar her ne kadar yüksek esneme oranlarına sahip olmasa da yüksek sıcaklıkta yıkanması durumunda esneme yapabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ