Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Yağlı boya tabloların yapımı esnasında kullanılan fırçalar ya da evlerde vb. yerlerde yapılan yağlı boyalarda kullanılan fırçalar ne yazık ki her zaman temizleme aşamasında kişiye ciddi zaman kaybına ve emek israfına sebep olmaktadır.

Yağlı boyada kulanılan fırçaların su altında yıkanması ve temizlenmesi ne yazık ki mümkün değildir. Burada tamamen basit bir kimya kanunu işlev görür. Benzer benzeri çözmektedir. Yağlı boya yağ bazlı olduğu için ancak yağ bazlı çözücüler ya da organik çözücülerde çözünebilmektedir.

Aşağıda yağlı boyların en pratik şekilde nasıl temizlenebileceği hakkında çeşitli bilgiler anlatılmaktadır. Bu metotlar asla fırçaların kıl yapısına zarar vermemektedir, dökülmelerine sebep olmamaktadır. Sizde yağlı boya fırçalarınızı temizlemek istiyorsanız, aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini seçerek gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

1-)Tiner Kullanın

Tiner yağlı boya lekelerini, yağlı boyayı en sık çıkarmak için kullanılan çözücülerden bir tanesidir. Boyacılar ve boya ile yakından uğraşan ilgilenen kişiler tarafından çok iyi bilinmektedir. Yağlı boya fırçalarını temizlemek için tiner kullanılabilmektedir.

Burada yapmanız gereken direkt fırçaları tiner ile temas ettirmek yerine tiner ile hazırladığınız uygun konsantrasyondaki karışım içerisinde bir süre bekletmek ardından yağlı boyadan arındırdıktan sonra temizlemektedir.

Aşırı yoğun yağlı boya içeren fırçaları direkt tinerli bezler ile silebilirsiniz ya da bir süre tinerin içerisinde bekletebilirsiniz.

2-)Bol Su ile Durulayın

Yağlı faz fırçadan ayrıldıktan sonra son aşama olarak muhakkak fırçaları su ile durulayınız. Fırçalarda tiner kalıntısı kalmasına izin vermeyiniz. Bu durum hem fırçaların uzun süreli kullanımı, dayanıklılığı için gerekli hem de boyama işleminin kusursuz olması için gereklidir. Aksi halde fırçada kalan tiner boyanın seyrelmesine, renginde değişimlere sebep olabilmektedir.

NOT: Yağlı boya fırçalarını temizlemek için asla beklenilmemelidir. Temizleme işlemi için ne kadar beklenilirse geri dönüş o kadar zor olabilir. Özellikle bir süre sonra fırçadaki kıllar birbirine yapışır ve açılması imkansız bir hal alır, kullanılmaz bir hale gelir. Bu nedenle fırçalar bekletilmeden temizlenmelidir.

Birbirine yapışmayan fırça kılları bir süre tiner içerisinde bekletildikten sonra yıkama işlemi yapılmalıdır. Bu süre fırça kıl yapılarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak en az bir saat bekletilmesi, belirli aralıklar ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından da fırçalar muhakkak bol su ile yıkanmalı ve kurutulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ