Yaş Üzüm Nasıl Kurutulur?

Yaş Üzüm Nasıl Kurutulur?

Asma ağacının meyvesi olan üzüm oldukça faydalı meyvelerden biridir. Bunun yanı sıra su oranının da yüksek olmasından dolayı sıcak yaz aylarında iç serinletici harika bir besindir. Birçok faydası bulunan üzümü ise yaz kış tüketmek mümkündür. Sıcak yaz aylarında severek tükettiğiniz üzümü kış aylarında da tüketebilmek için kurutma işlemi uygulamalısınız. Kurutma işleminin çeşitli faydaları vardır. Bu işlem ile birlikte besin değeri oldukça yüksek olan üzümü daha faydalı hale getirmiş olursunuz. Ayrıca evde sağlıklı ve güvenli koşullarda kuru üzüm elde etmiş olursunuz.

Evde kuru üzüm yapmak ise oldukça basittir. Bunun için dikkat etmeniz gereken tek nokta üzümünüzün rengi. Üzüm, renklerine göre farklı yöntemler kullanılarak kurutulabilir. Bu nedenle üzüm kurutmak istediğinizde üzümün rengine bakarak bir yöntem seçmeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemleri uygularken ise zeytinyağı, potasyum ve su gerekmektedir.

Yaş Üzüm Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

1-)Siyah ve Koyu Renkli Üzümler

Renkleri koyu olan üzümler ile beyaz üzümlerin kurutma yöntemleri farklıdır siyah ya da koyu renkli ve kızıl tarzda üzümleri kuruturken çekirdekli olup olmamalarının bir önemi yoktur. Ancak yeme aşamasında damak tadı anlamında çekirdekli ve çekirdeksiz üzümleri ayrı ayrı kurutup kaldırmanız da fayda vardır.

Koyu renkli üzümleri kurutmak için öncelikle iyice yıkayın. Tamamen yıkandığından emin olduğunuz da üzümleri kurutmak için uygun bir alan belirleyin. Bu alanın güneşli ve yolun tozundan toprağından uzak bir alan olmasına özen gösterin. Bu alana keten bir bez ya da hasır gibi üzerinde kimyasal içermeyen bir bez serin. Daha sonra 1 litre su içine 100 gram meşe külü atarak bu karışımı kaynatın.

Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılımasını bekleyin. Kül dibe çöktüğünde üzerindeki suyu alıp tekrar kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu suyun üzerine yarım çay kaşığından daha az zeytinyağı ekleyerek karıştırın. Yıkadığınız üzümleri bu suya batırarak hazırladığınız örtünün üzerine serin. İsteğe bağlı olarak bu işlemleri yapmadan yıkadığınız koyu renkli üzümleri doğrudan bezin üzerine serebilirsiniz. Gün içinde en az 1 kez olmak üzere birkaç kez üzümleri çevirin. Bu şekilde daha kısa sürede kuruyacaklardır.

2-)Beyaz Üzümler

Beyaz üzümleri kurutmak için potas denilen üzüm kurutma sodası kullanılmalıdır. Siyah üzümlerde olduğu kurutma işlemi yapılamaz. Potas(potasyum) ile kurutma suyu hazırlamak için 15 litre suyun içine 1 çay bardağı kadar potas ilave edin. Üzerine 1 çay bardağı da zeytinyağı ekleyerek karıştırın.

Daha sonra kurutmak istediğiniz üzümleri iyice yıkayın ve güneşli bir yer hazırlayın. Bu alana bir bez serdikten sonra üzümleri hazırladığınız karışıma batırarak serin. Ortalama 1 hafta gibi bir sürede üzümler kuruyacaktır. Bu süre bulunduğunuz yerin hava şartlarına göre değişiklik gösterecektir. Çamaşır telinin üzerine sererek yapılan kurutma işlemi, üzümlerin daha kısa sürede kurumasına katkı sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ